1.738
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ssssst, hoe de letter ‘s’ het geslacht verraadt

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: het verschil tussen de vrouwen- en mannenstem

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Je hoort iemand praten en weet eigenlijk onmiddellijk of het een man of een vrouw is. Een man mag dan een hoog stemmetje opzetten, daarmee kan hij niet goed verbergen dat zijn stembanden door de mannelijke hormonen langer zijn dan die van vrouwen. Onderzoekers stellen dat het niet alleen om hoogte en laagte van de stem gaat, maar er is tussen mannen en vrouwen ook verschil in uitspraak van de ‘S’.

Voor het onderzoek werd aan 15 transgender mannen gevraagd of ze iets voor wilden lezen terwijl het werd opgenomen. Ik weet dat je pas politiek correct bent als je in het geval van transgenders mensen in plaats van mannen zegt, maar je plaatst je dan zo buiten de wereld die maar twee geslachten herkent. Je moet uiteindelijk toch aangeven dat het in dit onderzoek niet ging om transgenders met een vrouwelijke achtergrond, maar met een mannelijke achtergrond. Een hoop gedoe en niemand begrijpt het echt beter.

Inderdaad, door de testosteron was het strottenhoofd bij hen verder ontwikkeld (grotere adamsappel), waardoor de stembanden langer zijn en de vibratie dus anders. Dat hoor je altijd, ook al heeft een groot deel van de transgenders de adamsappel af laten schaven omdat ze dat vrouwelijker vinden. Dat is echter de buitenkant.

Het is echter niet alleen aanleg. Je kunt ook je stem trainen waardoor hij dieper klinkt of juist niet diep. Godfather of Toetsie. De ‘S’ speelt een grote rol. De onderzoeker gebruikte software om de frequentie van de uitgesproken ‘S’ te manipuleren. Zo kreeg hij hoge en lage S’en, liet die vervolgens horen aan een jury van tien en vroeg: man of vrouw? Zo kon hij bepalen hoe laag de S moet zijn om met zekerheid te zeggen of het een man of vrouw betreft.

Grappig maar volkomen overbodig onderzoek, maar er was een fonds dat antropologisch onderzoek financiert en het wilde sponsoren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Een app die je vertelt van wie je de griep hebt

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)