3.409
49

Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer

Lodewijk Asscher momenteel vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II. Daarvoor was hij locoburgemeester van Amsterdam, waar hij ook wethouder was van financiën, jeugdzaken, educatie en project 1012 in Amsterdam. Hij is lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen van 2017

Stakers voor een beter pensioen verdienen onze steun

Na een leven lang werken wil je zeker zijn van een onbezorgde oude dag

cc-foto: Roel Wijnants

Vanochtend stond ik op weg naar mijn werk in de Tweede Kamer in de file. Op andere dagen reis ik met de trein. Maar die rijden niet vandaag, want het personeel staakt. En met een hele goede reden.

Want miljoenen Nederlanders hangt een korting op hun pensioen boven het hoofd. Terwijl de boodschappen en de energierekening ook al fors duurder worden. En totaal onnodig in tijden dat het zo goed gaat met de economie. Tegelijkertijd zien mensen de pensioenleeftijd steeds verder naar achter verschuiven. En maken zij zich zorgen of ze dat pensioen nog wel zullen halen in goede gezondheid.

Na een leven lang werken wil je zeker zijn van een onbezorgde oude dag. Maar daarvoor is het nodig dat er een nieuw pensioenakkoord wordt gesloten. Ik heb het kabinet daarom al eerder opgeroepen terug aan tafel te komen en een akkoord te sluiten met de vakbonden.

En ik heb daarna minister Koolmees laten weten dat een dergelijk akkoord op onze steun in Tweede én Eerste Kamer kan rekenen mits het aan de volgende eisen voldoet:

1. Voorkom onnodige kortingen en zorg dat er weer geïndexeerd kan worden. We moeten breken met de huidige situatie, waarin pensioenfondsen zich arm moeten rekenen voor een zekerheid die niet bestaat;
2. Eerder kunnen stoppen. Stratenmakers, verpleegkundigen, politieagenten, brandweermannen en vergelijkbare beroepen kunnen niet doorwerken tot de pensioenleeftijd. Bedrijven en sectoren moeten ruimte krijgen om harde afspraken te maken zodat mensen gezond oud kunnen worden op hun werk en eerder met pensioen kunnen als ze de eindstreep niet halen.
3. De AOW-leeftijd moet minder snel stijgen. Als we niks doen gaat je pensioen straks pas na je 70ste in. Wij deden daarom vorig jaar al dit voorstel: voor elk jaar dat we langer leven, ook een half jaar extra genieten van pensioen.
4. Een goed pensioen voor zpp’ers. Wij willen dat alle werkenden – inclusief zzp’ers, uitzendkrachten en payrollmedewerkers – zeker zijn van een goed pensioen.

Het kabinet is sinds gisteren haar meerderheid in de Eerste Kamer officieel kwijt. Dat betekent dat ze wel naar andere partijen zullen moeten gaan luisteren. Maar we hebben al eerder gezien dat dit kabinet niet uit zichzelf beweegt. Er is druk nodig vanuit de samenleving voordat ze hun plannen bijstellen. Daarom verdienen de stakers vandaag onze steun. Een doorbraak is mogelijk als we zij aan zij daarvoor strijden.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)