851
29

Presentator Uitgesproken VARA

Jan Tromp is journalist en presentator van het programma Uitgesproken VARA!

Staphorst aan de Mies Bouwmanboulevard

Maandag was het overblijven in de kantine gepromoveerd tot een bezoeking: Er was tofu te krijgen en tofu

Volgende week is alles weer gewoon. Dan is er weer kroket, bloedworst en dooie vis te verkrijgen in de kantine van VPRO, NTR en Vara. Die kantine is nog het best te vergelijken met een volière waarin een groot aantal vogels van uiteenlopend pluimage is samengebracht. Het kwettert en kwekt er dat het een aard heeft. Dat maakt het verblijf daar in zekere zin al tot een offerande.

Maandag was het overblijven in de kantine gepromoveerd tot een bezoeking. Er was tofu te krijgen en tofu. En verder kon je er terecht voor een smakelijk bordje tofu. De kantine was omgetoverd tot een paradijs voor vegetariërs. Voor uitsluitend vegetariërs. Gewone mensen waren niet meer welkom. Die werden weggejaagd met de tekst dat vanaf nu nog uitsluitend tofu was te krijgen, althans geen vlees of vis. Het gebeurde uit naam van de vooruitgang. Het besluit werd ‘vooruitstrevend’ genoemd.

Al snel bleek de actie een provocatie. Wie het menu voor de komende tijd raadpleegt, treft op de lijst voor maandag 28 maart alweer een Thaise rundvleescurry aan, op dinsdag gevolgd door een lamsbiefstukje. Daarmee was de aardigheid van de opwinding er alweer af. De leerstelligheid die uit het besluit spreekt en die doet denken aan de vrijheid van bewegen die men gewoon is in Staphorst, hoeft men dus niet serieus te nemen.

Eigenlijk is het een actie van helemaal niks. De organisatie diskwalificeerde zichzelf door op ruime schaal eieren in de aanbieding te doen. Eieren. Gekookt dan wel gebakken, u zegt het maar, mevrouwtje. Is het ei dan geen beest in de dop?

“Denk ‘ns dat het een jongetje is/ dat je gaat staan bakken./Denk ‘ns dat het je broertje is/ dat zacht sist in de pan.”  Collega Wim van Klaveren begon tekstvast en spontaan te declameren uit Het Ei van Jaap Fischer.
“Hier heeft U een jong leven/voor zestien cent of meer./ En namens de ouders: Smakelijk eten, meneer/Het lag nog warm, te leven in mijn hand/Ik mikte reeds zorgvuldig op de harde hete rand/Van de pan en ik kon de geur al ruiken/ Van dit al te vroeg geremde kuiken.”

Voor wie na deze regels last heeft van schuldgevoel – dinsdag is er vegetarische loempia, woensdag ricotta-spinazie quiche. Als boetedoening.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)