Laatste update 04 januari 2016, 15:23
1.869
9

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Star Wars bevredigt alle kijkers in mij

Heeft iemand een sigaretje voor me?

De nieuwe Star Wars volgt op sommige punten nauwgezet het plot van de allereerste film. Soms is het zo één op één dat het bijna voelt als een remake. Als dat het negatiefste is wat ik kan zeggen over Star Wars: The Force Awakens, is dat een goed teken. Ik begon aan de film zwevend tussen hoop en vrees, maar dat duurde niet lang. Al snel werd ik opgezogen in het verhaal dat loopt als een achtbaan en precies genoeg drama, karakter en gravitas bevat.


De film zit vol met liefdevolle knikjes naar de eerdere films die fanatieke liefhebbers thrills zullen bezorgen, maar tegelijkertijd is het geen fanfestijn propvol uitleg, verwijzingen en grapjes waar louter insiders iets van begrijpen. Hoewel de film op zichzelf kan staan, raad ik nieuwkomers aan om eerst de oer-trilogie op DVD te kijken voor je begint aan The Force Awakens, om dit nieuwste deel optimaal te waarderen.

Er is veel druk om niets te onthullen over het plot en dat is ook niet nodig voor mijn bespreking. Maar als je absoluut niets wilt weten, zelfs geen hint, raad ik aan nu te stoppen met lezen. Er zijn vier punten die mij bijzonder bevielen.

1.    Het speelgoed:
Als je een lijstje zou afvinken van wat je verwacht van een Star Wars, zit je meer dan goed met The Force Awakens. De film bevat nieuwe exotische planeten, kleurrijke aliens en robots en originele, viscerale actiescenes. Ook is er dat Lawrence of Arabia-achtige gevoel van verwondering, als kleine figuurtjes worden geplaats tegen overweldigend grote achtergronden.

2.    Het Griekse drama:
Bij de oertrilogie ontleende George Lucas zijn script aan het standaard dramaturgiewerk The Hero with a Thousand Faces, waarin Jospeh Campbell terugkerende plotelementen uit klassieke mythes ontleedt. Dit is weer terug te vinden in The Force Awakens. Tegen de achtergrond van oorlog en politiek is Star Wars in essentie een familiedrama met als onderliggend thema de strijd tussen goed en kwaad, en de vraag of hierbij sprake is van noodlot of van vrije keus.

3.    De acteurs:
De jonge cast toont de potentie even geliefd en iconisch te worden als de personages van de eerste films. Nieuwkomers Daisy Ridley en John Boyega hebben warmte, humor en genoeg zwaktes om van hen identificeerbare helden te maken. Een opmerkelijk keuze is gemaakt bij de schurk. Wellicht bewust dat het onmogelijk is om de impact van Darth Vader te overtreffen, is voor zijn opvolger Adam Driver gecast, een acteur die doorgaans aimabele slungels speelt. Zo wordt er een authentiek figuur met een eigen persoonlijkheid gecreëerd. De getalenteerde Lupita Nyong’o en Oscar Isaac komen relatief kort aan bod en in de komende films hoop ik meer van hun veelbelovende personages te zien.

4.    Harrison Ford:
Het meest geliefde personage uit Star Wars is natuurlijk Han Solo, de schelm met het hart van goud. In The Force Awakens keert hij terug, ouder, nog steeds brutaal en charmant, maar ook met een tragische geschiedenis. Solo wordt wederom gespeeld door Harrison Ford, die sinds zijn piekperiode tussen 1985 en 1995 niet meer zo goed in vorm is geweest als in deze film. Met zijn subtiele combinatie van vermoeidheid en een scheve lach, voel je zijn dieptes aan pijn en liefde. Ford geeft The Force Awakens emotionele impact. Het zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar hij verdient een Oscar(nominatie) voor Beste Bijrol.

Kortom, schrijver/regisseur J.J. Abrams heeft een opmerkelijke prestatie geleverd met Star Wars: The Force Awakens. Hij heeft een film gemaakt voor iedereen: voor fans, voor nieuwkomers en voor de verschillende kijkers die in mij zitten: de dertiger die zich weer even twaalf wil voelen, maar ook voor de volwassen geworden Star Wars fan in me, die inmiddels meer verwacht dan alleen een adrenalinestoot.

Star Wars is terug, en hoe! De lat ligt hoog voor de komende twee delen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)