1.495
31

freelance tekstschrijver en dichter

Frank Fabian van Keeren (Rotterdam, 6 juli 1984) is freelance tekstschrijver en dichter. Een overzicht van zijn werk is te vinden op de website www.firmatekstenuitleg.nl. Iedere vrijdag schrijft hij een zogenaamd snelsonnet (of: sonnettette) over de actualiteit voor de website Gedichten.nl. Daarnaast gaf en geeft hij les in het bijzonder, middelbaar en hoger onderwijs. In zijn vrije tijd is hij actief voor GroenLinks.

Stem GroenLinks. Dan krijgt u de PvdA er gratis bij.

De traditionele middenpartijen PvdA, CDA en VVD zijn zo zeer gehecht aan de macht dat zij er alles aan zullen doen weer in de regering te komen.

Het grote speculeren is in volle gang. Wat wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen? Wie wordt de nieuwe Premier van Nederland? Ik word er een beetje moe van. Zo publiceerde het linkse Vrij Nederland vorige week een artikel over De Heilige Job, de gedroomde nieuwe Minister President. En in diezelfde week komt het rechtse, neoconservatieve Elsevier met het artikel De Droom van Links – Waarom het lang niet zeker is dat Job Cohen Premier wordt. Het mooie van speculeren is dat het alle richtingen uit kan gaan. En dus schrijven ze maar wat ze zelf het liefst zouden zien gebeuren. En is het vaak gebaseerd op luchtfietserij.

Zo ook De Wereld Draait Door. Het valt me op dat daar de laatste tijd wel erg vaak dezelfde gasten zitten. Theo Maassen mag voorlopig niet meer komen, denk ik. Sinds zijn aanvaring met playmate Patricia Paay. Goed, Marc-Marie is komisch en Jan Mulder kan ik wel waarderen. Maar alweer Felix Rottenberg, alweer Maurice de Hond? Alweer Prem Radhakishun en Jort Kelder. Mag het een onsje minder zijn?

Ze speculeren dat het een lieve lust is, en komen zodoende tot allerhande mogelijke uitkomsten, om meestal (al spreken ze de woorden zelden uit) tot een conclusie te komen in de trant van: de tijd zal het leren. Dat laatste klopt. Scherp opgemerkt.

Dan nog een laatste ergernis. Drie jaar lang is iedereen de PvdA al beu. En terecht. Ze draaien, waaien met alle winden mee. Hebben maar één echt ideaal, en dat is in het centrum van de macht zitten. Als ze er slecht voor staan in de peilingen ligt dat aan de kiezer (Ze zeggen nog net niet: waar haalt de kiezer het lef vandaan? Wel: waarom loopt de kiezer bij ons weg?). Ze voeren slecht (lees: amper) beleid en schuiven beslissingen op de lange baan. Als ze een pak op hun broek krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen, dansen ze de polonaise en spreekt Bos de woorden: De PvdA is weer helemaal terug door strijd, zelfvertrouwen, nederigheid en idealisme. En ze worden voor dit wanbeleid beloond met steeds minder zetels in de opiniepeilingen.

Vervolgens vervangen ze één man. Let wel: dus niet de plannen. Geen nieuwe idealen. Geen nieuwe berekeningen of een nieuwe koers. Ze zeggen niet toe een andere manier van besturen toe te gaan passen. Er zijn geen debatten geweest sindsdien. Geen inspirerende speeches gehouden. Neen! Ik zeg het nog een keer. Ze vervangen één man!

Huppa! Zeven zetels erbij.

Winston Churchill zei het lang geleden al. Het beste argument tegen democratie is een gesprekje van vijf minuten met een willekeurige kiezer.

Komt nog bij: wij kiezen geen premier! Stem Links! Stem progressief! Stem wat u eerder al in gedachten had. Het is zaak dat de partijen die met elkaar een regering willen vormen na juni, nu vast uitspreken met wie ze samen willen. In mijn ogen GroenLinks, PvdA, VVD en D66. En dat ze die intentie ook ten uitvoer brengen na de verkiezingen, ongeacht wie de grootste wordt. Zelfs al is dat het CDA.

Durven ze niet.

De traditionele middenpartijen PvdA, CDA en VVD zijn zo zeer gehecht aan de macht dat zij er alles aan zullen doen weer in de regering te komen. Is dit met de gedroomde breed gedragen coalitie, dan graag. Zo niet, dan zij het maar zo. Net zo lief met een ander. Daarom geen uitspraken doen die opties uit kunnen sluiten.

Mijn advies: stem op de kleine progressieve partijen. Stem GroenLinks. Dan krijgt u de PvdA er gratis bij.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)