1.184
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Stemadvies voor zwevende kiezers

Als zich grote problemen voordoen, dan zoeken steeds meer politici niet meer naar oplossingen maar naar schuldigen

“Woensdagavond”, meldde Petra Grijzen in Ochtendspits, “heeft premier Rutte de eerste van een reeks grote televisie-optredens. De laatste dagen bleef hij buiten beeld omdat hij met zijn makkers was wezen wintersporten.”

Hierdoor komt de verkiezingsstrijd in een hogere versnelling. Mark Rutte is een beetje een great communicator net zoals destijds Ronald Reagan. Zijn overredingskracht mag niet worden onderschat. Zijn spin doctors hebben ongetwijfeld een paar dingen bedacht waarmee hij het nieuws haalt. Daar moet de concurrentie dan weer op reageren.

Ondertussen zitten de zwevende kiezers met de gebakken peren. Zij zullen de hele week door politici van alle kleuren en soorten worden aangemaand, gelijmd, gewaarschuwd, om de oren geslagen of gevleid. Allemaal zullen zij ons confronteren met hun gedachtenvlucht, zeggend, dat het land zich in grote moeilijkheden bevindt zodat niets doen geen optie is en zo. Het is maar al te vaak eerder een verschil van toon en stijl dan van inhoud, denkt die zwevende kiezer. Naar welke kant zal het stempotlood woensdag uitschieten? Naar links? Naar rechts? Naar het veilige midden? Naar een verlosser misschien, een heiland, een messias?

Hier is een stemadvies voor zwevende kiezers. De laatste jaren is de aard van het maatschappelijk debat sterk veranderd. Als zich grote problemen voordoen, dan zoeken steeds meer politici niet meer naar oplossingen maar naar schuldigen. Als je die aanpakt, dan komt alles goed. Er zijn al heel wat schuldigen de revue gepasseerde, de moslims, de baby-boomers, de bankiers, de graaiers, de hangjongeren, de Marokkanen, de Antillianen, de te vroeg gepensioneerden, de managers, de ambtenaren, de werkgevers, de specialisten in de gezondheidszorg, de beleidsmedewerkers, de bijstandtrekkers, de leraren met teveel vakantie, en dan ontbreken er vast nog een paar in dit rijtje.

Je hoeft niet lang na te denken om te beseffen dat je met het aanwijzen van zondebokken maatschappelijke problemen nooit uit de wereld helpt. Het gaat om uitwegen, oplossingen, om vernieuwend en en lateraal denken.

Luister daarom goed naar wat de politici de komende dagen zeggen. Komen zij met oplossingen, uitwegen, inhoudelijke vernieuwingen? Dan zijn zij Uw stem waard. Wijzen zij vooral schuldigen en zondebokken aan? Dan zijn het praatjesmakers die in deze tijd van crisis en kentering overal ter wereld de zaken alleen maar erger maken dan ze zijn.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)