1.161
63

Amerikadeskundige en senior consultant bij Dröge & van Drimmelen

Kirsten Verdel (Leiderdorp, 29 januari 1978) is een Nederlandse bestuurskundige, politica en publiciste. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 was ze als enige buitenlander werkzaam op het landelijk hoofdkwartier van de Democratische Partij. Na de winst van Obama keerde zij terug naar Nederland. Op 19 januari 2009 bracht zij het boek Van Rotterdam naar het Witte Huis uit over haar tijd in het campagneteam van Obama.

Stemcomputers ook in 2013 nog geen goed idee

De minister van Binnenlandse Zaken wil weer praten over elektronisch stemmen, maar dat is nog steeds niet veilig

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de discussie over elektronisch stemmen opnieuw aangaan. Stemmen met de computer werd in 2007 verboden, omdat de machines niet genoeg beveiligd waren, waardoor fraude mogelijk was en de privacy in het geding was. Volgens Plasterk is de techniek inmiddels voortgeschreden. Hij stelt een commissie in om te kijken of het elektronisch stemmen alsnog kan worden ingevoerd. Kirsten Verdel herinnert hem er hieronder aan waarom dat nog steeds geen goed idee is.

Gerapporteerde problemen met stemmachines bij Amerikaanse presidentsverkiezingen november 2012, bron: Infowars

■In Hamilton County in Indianapolis kon een tijd niet gestemd worden omdat 500 machines niet goed werkten.
■In Bedford Ohio moest een geheugenkaart worden vervangen, waardoor veel mensen zo lang moesten wachten, dat ze onverrichterzake vertrokken.
■In North Carolina waren meerdere meldingen van ‘vote flipping’, waarbij de ene kandidaat werd geselecteerd, maar een ander de stem kreeg. Ook in Greensboro, Charlotte en Guilford County kwamen dergelijke meldingen binnen.
■In Milford in Pennsylvania gingen drie machines al na een uur stuk.
■In Crawford Country bleek de tijd niet goed afgesteld te staan, waardoor korter dan beloofd gestemd kon worden.
■In Spartanburg werkten de machines de hele dag niet.
■Ook in Fredericksburg waren problemen, en er waren slechts 50 papieren stembiljetten beschikbaar om die technische problemen op te vangen.
■Ook in Missouri, Pittsburg, Sandy Spring, Nashville, Chattanooga, Faulkner County en op verschillende plaatsen in Californië werden al vroeg in de dag problemen gemeld, vaak ook met ‘vote flipping’ problemen.
■In Ohio werd een rechtszaak aangespannen omdat het mogelijk zou zijn de stemmachines te manipuleren.
‘Elke stemcomputer kan worden gehackt’ (Bron: Rawstory)

■In 2010 werd het ‘Stuxnet cyperweapon’ ontdekt, waarmee Iraanse nucleaire faciliteiten werden geïnfiltreerd, terwijl die niet waren aangesloten op het internet. Ook stemcomputers zijn vatbaar voor hacks en andersoortige inbreuken. Daar de meeste stemcomputers ook geen ‘paper trail’ hebben, is controle op inbreuken onmogelijk.
■In het boek ‘Broken Ballots’ van Barbara Simons staat uitgebreid beschreven hoe stemcomputers kwetsbaar zijn.
■Uit een ondrezoek van de universiteit van Pennsylvania bleek dat ‘virtual every important software security mechanisme is vulnerable.’
■In 2010 hackte een onderzoeker van Princeton een stemmachine, op dusdanige wijze dat dit niet traceerbaar was. Hij installeerde Pacman op de computer.
■Stemcomputers worden rond verkiezingstijd vaak op niet goed bewaakte plaatsen opgeslagen, leert de ervaring. Dit is ondanks voorschriften die dit zouden moeten bewaken.
Kosten van stemcomputers zeer hoog & andere problemen (bron: Popularmechanics)

■Sinds 2002 besteedde de Verenigde Staten 3,9 miljard dollar aan het upgraden van stemcomputers- en systemen. De kosten zijn hiermee vele malen hoger dan het stemmen met een potlood, wat grotendeels door vrijwilligers wordt begeleid.
■In 2004 gingen 4438 stemmen in Carteret County verloren door computerfalen.
Stemmen gaat niet sneller door stemcomputers (bron: ABC News, president Obama)

■President Obama gaf in zijn acceptatiespeech aan dat er talloze stemproblemen zijn in de VS, ondanks de stemcomputers, of juist dankzij die computers. Urenlange rijen, falende computers en ‘vote flipping’ zijn de meest voorkomende problemen.
Ierland stopte in 2010 met stemcomputers (bron: Irish Times)

■In oktober 2010 werd besloten dat de 7000 Ierse stemcomputers niet meer gebruikt zouden worden. De totale kosten voor het electronische stemproject bedroegen 54,6 miljoen euro, waaronder 3 miljoen euro voor de ops;ag van de machines in vijf jaar tijd.

Dit artikel verscheen op het weblog van Kirsten Verdel


Laatste publicatie van Kirsten Verdel

  • Van Rotterdam naar het Witte Huis

    In het hart van Obama's campagne

    2009


Geef een reactie

Laatste reacties (63)