3.490
30

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Stemmen op Leefbaar Rotterdam en PvdA bij het grofvuil gezet

Intriges en amateurisme in de Maasstad

De kiezers van Leefbaar Rotterdam hebben hun stem vergooid. Weliswaar is hun hartenwens vervuld – de PvdA is uit het College van B & W gekegeld – maar wat zij ervoor terugkregen, is een fopspeen.

De als grote leider binnengehaalde Joost Eerdmans koos voor een wethouderlijk pretpakket in plaats van in de raad een lichaam en ziel te geven aan het Maasstedelijk Fortuynisme. De fractie bestaat niet uit ferme jongens en stoere knapen met een mariniersmentaliteit maar uit ruziezoekers en halsafsnijders die elkaar het leven zuur maken.

Wat was van het begin af aan de twistappel? Een wethouderspositie. Een belangrijk deel van de fractie hield de benoeming tegen van Ingeborg Hoogveld, de levenspartner van partijmastodont Marco Pastors, die al enkele jaren een dikke ambtelijke baan heeft om Rotterdam-Zuid uit de dalles te halen.

Zoveel gewin en succes in één gezin, dat kon niet doorgaan vond een deel van Fortuyns erfgenamen. Er werd in Rotterdam trouwens al langer gefluisterd over de familieregering die zich rond Pastors en een andere oudgediende Ronald Sörensen zou hebben gevormd.

De wethouderspositie (van stedelijke ontwikkeling en integratie) ging naar Ronald Schneider, in de vorige raadsperiode fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Lekker stelletje. Fijne vrienden. Echt lui aan wie je het bestuur van de tweede stad des lands met gerust hart toevertrouwt.

Toch is er geen enkele reden om schamper te doen over de Rotterdammers die hun stem aan Leefbaar toevertrouwden.  Je hoeft alleen maar te denken aan die Dies ater, die noodlottige twaalfde september 2012 toen zo onverwacht veel kiezers zich lieten verleiden door de sirenenzang van Diederik Samsom en zijn PvdA. Zij hebben zich net zo goed bij de neus laten nemen. Zij merkten ook zo ongeveer de dag na de verkiezingen dat hun politieke heiland zo ongeveer alles waar zij voor stonden met het groot vuil meegaf. De kiezers van Leefbaar Rotterdam en de PvdA kunnen elkaar een hand geven.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (30)