279
1

Journalist, programmamaker, presentator

Peter van Bruggen (26 augustus 1948) is een Nederlands journalist, programmamaker, presentator en werkzaam bij de KRO.
Van Bruggen werd bekend door het radioprogramma Het Weeshuis van de hits.
Samen met Jeanne Kooijmans presenteerde hij op Radio 3, de voorloper van 3FM, The Breakfast club. Dit werd een populair programma en het kreeg onder meer bekendheid door de grootscheepse protestkaartenactie 'Ik ben woedend'. Sinds 1998 is Van Bruggen samensteller en presentator van het programma Route du Soleil. Op zaterdag- en zondagochtend is hij te beluisteren op Radio 6, in Weekend In Radiocity (KRO).

Sterren springen, politici praten

Politici op campagne zijn net Pavlov-hondjes

Twee politici. Samsom en Rutte. De presentator van de zoveelste debatshow stelt voor: “Zeg eens iets aardigs over elkaar!” Nu zijn politici op campagne net Pavlov-hondjes. Ze kwijlen op commando. Dus zeggen die twee politici iets ontzettend welgemeend aardigs over elkaar.

Een dag later constateert de volgende debatshow-presentator:

“Opvallend hoe aardig Samsom en Rutte ineens tegen elkaar zijn – wij laten even een fragment zien – het is wel duidelijk dat de heren achter de schermen al zitten te formeren!” 

Journalistiek volgens een zelf-geschreven scenario. Politici Praten! Volgend jaar doet John de Mol de produktie.

Er was een tijd dat politici nog excellenties genoemd werden. En dat de eenvoudige burger nog bescheiden mompelde: “Ach ja meneer, die politiek gaat me echt boven mijn pet!” Dat was de tijd waarin het kolommetje ‘weet niet/geen mening’ erg populair was.

Tegenwoordig is politiek nog minstens zo ingewikkeld. Maar de burger is mondig geworden, zo zegt men, en heeft een mening. Hij begrijpt het nog steeds niet allemaal, maar nu is dat omdat die hoge heren in Den Haag maar wat doen, achter zijn rug om! Expres ingewikkeld maken ze het, als ze in achterkamertjes hun geheime afspraken zitten te maken!

De onwetende burger is een wantrouwige burger geworden, en stemt in toenemende mate op een nieuw soort politici, die zeggen wat ze denken, in eenvoudige woorden van weinig lettergrepen. Doe ’s normaal man! Jip en Janneke, de schatten van weleer, heten voortaan Henk en Ingrid. Hun favoriete TV-programma’s: Big Brother, Idols, The Voice Of Holland, Sterren Springen en…Politici Praten. Waarbij het er dus niet langer om gaat wat die politici te zeggen hebben, maar uitsluitend hoe spannend het is in de peilingen.

Zal Roemer nog een verkeerde Engelse zin zeggen? Wil Rutte echt niet met Freek aan tafel? Eindelijk, politiek dicht bij de mensen. Populisme. Gisteren de blonde blaffer, morgen de schoolmeester uit Boxmeer.

Nee. Verkiezingen zijn geen populariteitspoll. Daarvoor is het veel te belangrijk wat we kiezen. En vooral: hoe. Het is geen spelletje; het gaat om onze toekomst.

Daarom een tip: laat die debatsoaps voor wat ze zijn. En vraag je allereerst af: tot welke politieke hoofdstroming behoor ik, of wil ik behoren. Liberaal, socialistisch of confessioneel? Dat is dus het politieke honk, van waaruit je kiest.

Ga dan op internet lezen wat de partijen waarmee je je verwant voelt vinden van je favoriete thema’s. Niet alleen vanwege je principes, daar mag ook best wat eigenbelang bij meespelen. Misschien lever je je toch liever niet uit aan een partij die vervolgens per direct de hypotheekrenteaftrek overboord gooit, om maar een voorbeeld te noemen. 

Maar het belangrijkste: vind je eigen hoofdstroming. Niet omdat je ouders ook al PvdA stemden, of omdat de pastoor zei dat het de KVP moest zijn, zoals vroeger, maar om na al dat zweven nu eens eindelijk te landen op je eigen honk. Morgen begint tenslotte de toekomst, en hopelijk gaat hij nu eens wel een kabinet-lang mee.

Volg Peter van Bruggen ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reactie