Laatste update 11:06
1.551
85

Geboren en getogen in Odessa waar ik ook mijn studie Geneeskunde heb afgerond. Kort daarna in 1997 ben ik naar Nederland verhuisd. Laatste 11 jaar samen met mijn man ondernemer in de IT-sector. We hebben een klein kantoor in Oekraïne

Steun de jongere generatie in Oekraïne

Ik ben Oekraïens en vind het belangrijk nu mijn stem te laten horen

irina
cc foto: Irina Yeroshko

Ik ben Oekraïens, woon al ruim twintig jaar in Nederland en vind het belangrijk om nu mijn stem te laten horen. Zes april houdt Nederland een referendum. Dan mag de Nederlandse burger zich over het associatieverdrag met mijn land uitspreken. De uitslag daarvan bepaalt of Oekraïne verder in haar eentje tegen de corruptie en tegen het post-Sovjetregime moet vechten, of zij steun krijgt van Nederland en de internationale gemeenschap en niet alleen staat.

Ik praat over de gewone burgers. Zij zijn in 2013 in opstand gekomen tegen corruptie en een systeem dat werd gesteund door Rusland. Zij willen een betere toekomst. Het opbouwen van een democratie is niet makkelijk en dat ondervonden we de afgelopen twee jaar, ondanks het grote optimisme, aan den lijve.

Er wordt de laatste tijd in het kader van het referendum veel met modder gegooid naar Oekraïne en er worden veel onwaarheden verteld. Om een voorbeeld te noemen: Oekraïne wordt afgeschilderd als een land met een fascistische regering. Dat is onjuist. In Oekraïne heben na de vlucht van Janoekovitsj in 2014 verkiezingen plaatsgevonden. Deze zijn volgens de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) democratisch verlopen, en zelfs Poetin moest dat erkennen.

Tijdens die verkiezingen heeft de Oekraïense bevolking zich sterk uitgesproken tegen ultrarechts. Toch blijven mensen maar vertellen dat er een fascistische regering in Kiev zit. Ik vind het zielig en vooral kwalijk om kiezers op deze manier tot een ‘nee’-stem over te halen.

Iedereen is hier in Nederland vrij om zijn of haar mening te laten horen en ik hoop dat van dat recht gebruik wordt gemaakt. Maar laat je eerst goed informeren over de strekking van het verdrag. Ik vraag jullie steun en solidariteit voor de jongere generatie in mijn land, want daar gaat het uiteindelijk om. Er is al te veel voor betaald aan leed. Ten minste tienduizend doden en anderhalf miljoen vluchtelingen. Te veel verdriet.

Ik hoop dat alle mensen die begrijpen hoe belangrijk dit verdrag is voor Oekraïne hun stem laten horen tijdens het referendum.

Dit artikel verscheen eerder in de Volkskrant

 

Geef een reactie

Laatste reacties (85)