1.014
10

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Stop het vogelvrij zijn van journalisten in Turkije

Petitie ondertekend door Nederlandse journalisten, radio- en televisiemakers, bloggers, schrijvers en verdedigers van het vrije woord

Dinsdag 22 september 2015 zal namens verontruste Nederlandse journalisten en opiniemakers deze petitie worden aangeboden aan de vaste commissie van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer inzake perscensuur in Turkije.

In het moderne Turkije worden journalisten die over politiek gevoelige zaken berichten beschouwd als een gevaar voor de nationale eenheid of als handlangers van terroristen. Volgens een rapportage van RSF (Reporters without Borders) over persvrijheid in 180 landen staat Turkije op plek 149. Al twee maal op rij telde Turkije het hoogste aantal journalisten in de gevangenis ter wereld: 49 in 2012, 40 in 2013. In de afgelopen anderhalf jaar is de criminalisering en bedreiging van journalisten en medewerkers van media onverminderd doorgegaan, zoals onder meer blijkt uit:
– In 2015 bericht de bekende Turkse journalist en televisiemaker Can Dündar over wapenleveringen van de Turkse geheime dienst aan IS. Eis: levenslang.
– Op 1 september 2015 worden twee Britse journalisten tijdens het maken van een reportage in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir gearresteerd wegens ‘hulp aan een terroristische organisatie’.
– In januari 2015 wordt de Nederlandse correspondent Frederike Geerdink in Turkije gearresteerd wegens berichtgeving over de Koerdische kwestie. Op 5 september 2015 wordt zij opnieuw aangehouden en op 9 september het land uitgezet op beschuldiging van ‘hulp aan een terroristische organisatie’. 

Buitenlandse correspondenten hebben over het algemeen het geluk dat zij onderdaan zijn van een staat die persvrijheid hoog in het vaandel heeft en protesteert tegen gevangenneming van haar onderdanen die als journalist hun werk doen, zoals onlangs minister Koenders deed bij de arrestatie van Frederike Geerdink. Hun Turkse, Koerdische of Armeense collega’s genieten die bescherming niet: zij zijn vogelvrij verklaard  en worden bedreigd, aangevallen, ontslagen, gevangen gezet, of zelfs vermoord. 

De ondertekenaars van de petitie, Nederlandse journalisten, radio- en televisiemakers, bloggers, schrijvers en verdedigers van het vrije woord, doen een dringend beroep op de commissie Buitenlandse Zaken om de Nederlandse regering er toe aan te zetten zich openlijk uit te spreken tegen de zorgwekkende beknotting van de persvrijheid in Turkije en tegen de criminalisering van journalisten, zowel van Turkse en Koerdische als van buitenlandse afkomst, en hun bezorgdheid tevens actief over te brengen aan vertegenwoordigers van de Turkse regering en Turkse media.

Wij vragen van de minister om er bij Turkije op aan te dringen om alle journalisten die in de gevangenis zitten, met onmiddellijke ingang in vrijheid te stellen en van de Turkse overheid te vragen dat volledige persvrijheid wordt gegarandeerd.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie, voorzitter Vereniging Veronica
Celal Altuntas, schrijver, columnist
Abdelkader Benali, schrijver, tv presentator
Thomas Bruning, publicist, algemeen secretaris NVJ
Ewoud Butter, schrijver, hoofdredacteur Republiek Allochtonië
Sinan Can, film- en televisiemaker
Mehmet Cerit, hoofdredacteur Zaman Vandaag
Hulya Cigdem, journalist
Prof. Dr.mr. Afshin Ellian, publicist
Marjan Enzlin, journalist, voorzitter Nederlandse Vereniging van Journalisten
Gert Jan Geling, publicist
Wendy Hamelink, antropoloog, onderzoeker RUL, blogger
Francisco van Jole, eindredacteur Joop.nl
Imad El Kaka, journalist, schrijver
Chris Keulemans, schrijver, journalist, voorzitter stichting In den Vreemde
Bob Koning, schrijver
Cecile Landman, onderzoeksjournalist
Jos van der Lans, publicist, oud-senator
Frénk van der Linden, interviewer
Eildert Mulder, journalist
Eduard Nazarski, directeur Amnesty International afd. Nederland
Anousha Nzume, theater- en programmamaker
Nazmiye Oral, schrijver, columnist, actrice
Christine Otten, schrijver
Jamal Ouariachi, schrijver
Çilay Özdemir, publicist
Meral Polat, actrice, theatermaakster
Ibrahim Selman, schrijver, theater- en filmmaker, acteur
Albana Shala, vrije-mediadeskundige, dichter
Beri Shalmashi, filmmaker, publicist, columnist
Lily Sprangers, directeur Turkije Instituut
Celil Toksöz, theatermaker, acteur
Ozan Türkdogan, journalist, blogger
Mehmet Ülger, journalist
Hülya Uslu, historica, auteur
Herman Vuijsje, socioloog, journalist
Bert Wagendorp, schrijver, publicist
Annegriet Wietsma, film- en televisiemaker, oud-voorzitter NBF (Ned. Beroepsvereniging Film- en Televisiemakers)
Leon Willems, directeur Free Press Unlimited
Roni Yildirim, journalist
Renate van der Zee, journalist


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (10)