2.507
61

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Stop met Groot Dictee der Nederlandse taal

Vanavond is het weer zover. Tientallen bekende en onbekende Belgen en Nederlanders zullen zich voor de zoveelste keer laten vernederen door meester Freriks.

Hij leest de meest onrealistische, met zoveel mogelijk moeilijke woorden en leestekens volgestopte wartaal voor, in de hoop dat de deelnemers die zinnen niet foutloos gaan opschrijven.

Daarna moeten zoveel mogelijk mensen in hun hemd worden gezet. Masochisme in het kwadraat. Degene die de minste fouten maakt wordt gehuldigd, maar is eerder stapelgek.

Waarom zo’n dictee?

Omdat het leuk bedoeld is? De gekte van de spelling? NOStalgie? Vast wel.

Is het ook leuk?

Nee. Het is taalfacisme. En vooral een slecht idee. Al was het maar omdat steeds minder bekende en leuke mensen bereid zullen zijn om in het openbaar af te gaan. (Ja, ik heb er zelf ook ooit een potje van gemaakt.)

De taal is zoiets moois. De kunst is om de mensen daarvan te doordringen. Om ze enthousiast te maken. Om een sfeer van vrijheid te scheppen waarin men zich durft te uiten. Het groot dictee doet het omgekeerde. Het dictee ontmoedigt. Het dictee wil je inpeperen dat het erg is als je spelfouten maakt of leestekens verkeerd opschrijft. De makers van de taal moeten eens ophouden met de spelling steeds te wijzigen om ons vervolgens te verwijten dat we die veranderingen niet bijbenen.

De taal is van ons allemaal. Wij bepalen wat goed en slecht is. Niet de opstellers van een dictee. De taal moet veranderen en vernieuwen. Fouten zijn niet erg. Ik heb liever dat iemand probeert een taal te spreken dan dat hij of zij dat niet zou durven uit angst om fouten te maken.

Van mijn allo vrienden en vriendinnen krijg ik ontroerende mails, vaak met koeien van fouten. So what? Ze durven te communiceren. Fantastisch.

Stop met het dictee.

Waar heb dat nou voor nodig?, zou Wim Schippers zeggen. En bedenk een nieuw taal TV programma waarin het vrij durven omgaan met het Nederlands, leuke fouten en het stimuleren van communiceren centraal staan.

Ik weet zeker dat er in deze tekst minstens 67 fouten zitten.


Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (61)