651
14

Trainer/adviseur

Roald Pool is trainer en adviseur van managers bij gedragsverandering in organisaties (Vergouwen Overduin). Hij is van oorsprong econoom.

Stop met schaken. Ga voetballen!

In het gepolariseerde debat over immigratie en integratie is er al jaren lang sprake van een spelletje schaak

Schaken is voor een klein deel een geluksspel. Hij die met wit begint heeft het initiatief. Die voorsprong, hoe klein ook, blijf je de rest van de wedstrijd behouden. Hoe anders is dat in het voetbal. Daar kan een ploeg die het initiatief neemt opeens worden weggespeeld door een tegenstander die het licht ziet en zich hervindt.

In het gepolariseerde debat over immigratie en integratie is er al jaren lang sprake van een spelletje schaak: rechts populistisch speelt met wit en links liberaal met zwart. Na de jaren van politieke correctheid doet rechts ongeveer wekelijks een provocerende zet en piekert links zich suf over een verdedigende tegenzet. Rechts doet een ferme uitspraak. Links moet steeds erkennen dat er heus wel problemen zijn, maar dat je die met ferme uitspraken nog niet oplost. Populistisch rechts blijft zo al jaren winnen aan populariteit. Niet zozeer door problemen op te lossen, maar wel door hordes mensen voor zich te winnen die genoeg hebben van het oninspirerende verdedigende spel van links.

Zo is het mogelijk dat in het debacle van het strafproces tegen Wilders de PVV geruisloos wegkomt met een openlijk racistisch voorstel in de Haagse gemeentepolitiek: sportclubs een handje helpen door ze aan de bevoegdheid te helpen allochtonen te weren. Recht tegen de grondwet in en zonder enige merkbare schaamte. Een nieuwsfeit dat nauwelijks aandacht krijgt terwijl de soap van de stuntelende advocaten versus Moskowicz ongeveer live op televisie te volgen is.

Altijd maar in de verdediging. Links liberaal blijft zo teveel gevangen in het imago van een club elitaire moralisten die machteloos toekijken bij de teloorgang van de Nederlandse cultuur. En de helden van rechts durven te zeggen ‘waar het op staat’. Zij lijken de ‘moedige’ voorstellen te doen. Rechts eigent zich het imago toe van ondernemend en oplossend. Links krijgt zo het imago van remtrapper.

Overal in Europa en ook in Amerika is populistisch rechts in de aanval en wel met de kleur wit. John Stewart, de populaire Amerikaanse satiricus, organiseert deze weken een tegendemonstratie tegen de rechts populistische Tea Party beweging: ‘the rally to restore sanity’. Het wordt tijd dat de grote massa van mensen die wel hun gezonde verstand gebruiken eindelijk eens van zich laten horen! Het klikt mooi, zeker door de mond van de charismatische Stewart. Maar het blijft toch bij een verdedigende zet met een zwarte pion. Het is reactief verdedigen en zelfs wat vanuit de hoogte (jullie hebben geen hersens).

Links liberaal doet er beter aan om de aanval over te nemen en wel door te voetballen in plaats van te schaken met zwart. Met de bal naar het doel in plaats van op de rechterman te spelen. Naar het doel doe je door aan te geven wat je wil bereiken.

Wilders schetst zijn beeld van een ideaal Holland. Een Holland dat vrij is van de Islam. Links reageert alleen maar met verontwaardiging. Waarom niet een concreet en positief beeld van Holland? Maar dan graag concreter dan alleen maar een ‘multiculturele’ samenleving! Dat blijft feitelijk bij verzuimen aan te geven wat dan wel . Zo win je geen mensen voor je. Dat kan iedere verkoper je vertellen. Durf toch eens een helder en inspirerend beeld te schetsen van Nederland in 2025. Wat doen we dan? Waar verdienen we ons brood mee? De boekhandels liggen vol met inspirerende uiteenzettingen over waar we naar toe gaan en ook hoe we uitdagingen als vergrijzing en globalisering oplossen. Durf eens een roman te schrijven over Mohammed en Anita in plaats van besmuikt te reageren op Henk en Ingrid.

Naar het doel toe door op de bal te spelen en niet op de man. Als je durft, presenteer dan eens een glashelder deltaplan over HOE veiligheid in iedere wijk op nummer 1 te zetten. Door handhaving en grenzen stellen eerst te noemen en wel in één adem met de zorg die je biedt voor het inhalen van hopeloze achterstand. Niet door steeds schoorvoetend te reageren met de toegift dat in sommige wijken ‘eigenlijk toch wel’ bendes jongens de boel overnemen en dat je daar ‘heus’ wel wat aan doet. Durf duidelijk te maken dat je bereid bent repressief op te treden en tegelijkertijd kansen en hulp biedt aan elke Nederlander, los van afkomst, religie of huiskleur.

Het treurige is dat liberaal linkse bestuurders weldegelijk successen boeken in het aanpakken van veiligheid en integratie. Al die successen hebben gemeen dat ze tot stand zijn gekomen door een ferme aanpak en een helpende hand tegelijkertijd. Nooit door alleen maar een van beiden. Er ligt een enorme kans voor politici met ‘gezond verstand’ om dat nou eens actief in het mediacircus neer te zetten. Zo hoef je niet steeds als reageerder aan te schuiven in de Talkshow naar aanleiding van een provocerende opmerking van populistisch rechts.

Wat en hoe dus. Graag duidelijker maken en vooral herhalen. Aanvallend voetbal dus. Daarmee krijg je meer mensen achter je dan een duf partijtje schaak.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)