1.172
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Stress maakt meer kapot dan je lief is

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag het effect van stress op je liefdesleven

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Omdat vaak beweerd wordt dat regelmatige seks goed is voor je gezondheid zocht ik op het web naar een manier om daar nog iets oorspronkelijks over te schrijven. Behalve wat adviezen hoe je als verkoper van verzekeringen tegen lichamelijke handicaps gebruik kunt maken van de slechte seks van mensen kwam ik niet veel spectaculairs tegen. Wel zag ik een blog van dokter Logan over hoe stress je seksleven beïnvloedt.

Ik probeer hier 5 manieren samen te vatten hoe stress je seksleven kan beïnvloeden.

Stress zorgt voor een negatief oordeel over je lichaam. Behalve dat je gewicht toeneemt door stress krijg je ook nog eens een hekel aan jezelf. Geen goede basis voor een prettig seksleven vindt dokter Logan. Stress die lang aanhoudt gooit bovendien je hormoonproductie in de war en zorgt voor vermindering van de aanmaak van hormonen die zo handig zijn bij het bedrijven van de liefde. Want ja, dat jij zo graag wilt hangt mede af van die hormonen. Stress zorgt voor veel gepieker, onder andere over je relatie en je partner. Gestreste mensen drinken ook meer alcohol en we weten ondertussen wel dat overmatig alcoholgebruik ook niet bepaalt je seksleven bevordert. Stress beïnvloedt de menstruele cyclus en daardoor dalen de geslachtshormonen. Eigenlijk is dat een herhaling van dokter Logan’s tweede reden, maar ze wilde waarschijnlijk een lijstje van 5 hebben.

Verstandige dingen noemt ze op. Maar het vertelt nog iets meer, namelijk dat het nooit zo simpel kan zijn dat een slecht seksleven tot minder gezondheid leidt. Het is meer zo dat stress zowel je gezondheid nadelig beïnvloedt als je seksleven. Geen zin in seks is meer een graadmeter voor hoe goed het met je gaat. Stress maakt meer kapot dan je lief is, zal ik maar zeggen. Het verandert de passie in gezwoeg. Behandeling van een slecht seksleven hoort niet bij het basispakket van je ziektekostenverzekering. Je kunt je er aanvullend voor verzekeren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Wie is er nog normaal?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)