522
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Stress van anderen schadelijk voor jezelf

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over stress

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.


De enorme invloed van stress op het lichaam wordt steeds duidelijker. Stress zorgt voor ontstekingsfactoren die kunnen leiden tot een reeks ernstige lichamelijke aandoeningen, maar ook tot Post Traumatische Stress Disorder (PTSD).

Zelfs indirecte blootstelling aan stress waarbij mensen betrokken zijn die je helemaal niet kent kan de gezondheid schaden, zo bleek uit onderzoek onder mensen die bij 911 (in Nederland 112) werken.

3,5 procent van de mensen die de noodoproepen moesten beantwoorden bleek aan ernstige PTSD te lijden. Daarvoor onderzochten deskundigen de gegevens van 171 911-benatoorders in 24 Amerikaanse staten. Met name onverwachte berichten over ernstige ongevallen of dood van kinderen (16 procent van de telefoontjes) zorgden voor de ergste traumatische ervaringen


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)