723
14

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Strijd om hoger minimum loon in VS biedt Democraten agenda

Het zou goed zijn om te erkennen dat je van het minimumloon simpelweg niet kunt leven, maar vertaalt zich dit ook in extra stemmen voor Hillary Clinton?

In de VS begint vandaag een campagne voor een minimumloon van 15 dollar. Het middel is sociale media en de campagne wordt gesteund door de vakbonden. Dat laatste lijkt een open deur maar dat is het niet. In Amerika zijn de vakbonden de laatste decennia uitgehold, deels door eigen falen. Hun grootste probleem is dat ze alleen voor eigen leden werken. Collectieve arrangementen die ook niet-leden ten goede komen, werden niet gewaardeerd. Het heeft geleid tot dikke contracten voor beperkte groepen.

Union bashing
De haat tegen sommige georganiseerde werknemers, zoals truckers, onderwijzers en overheidspersoneel, is inmiddels zo groot dat de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, op zijn union bashing een presidentscampagne kan bouwen. Vooral onderwijzend personeel, brandweerlieden en andere overheidspersoneel kunnen op vijandigheid rekenen. Voor de Democraten is dat altijd een probleem omdat ze dat onderwijzend personeel nodig hebben om campagne te voeren én om onderwijs te hervormen – waar deze lui meestal fel tegen zijn. Tijd om een Sister Souljah Moment (in 1992 nam Bill Clinton luidruchtig afstand van een agressieve rapzangeres, ook al was ze zwart).

Onvoldoende inkomsten om van te leven
Het federale minimumloon in de VS is nu $ 7,25. Bij een volle werkweek (veel dienstensector werknemers werken part time) is dat $ 290 per week, ruim $ 14.000 per jaar. Laten we het er over eens zijn dat je daarop niet kunt leven. Geen wonder dan ook dat de federale overheid in de vorm van foodstamps,  toeslagen en andere hulp per jaar $ 135 miljard uitgeeft om, de facto, privé  bedrijven te helpen lage inkomens te handhaven.

De campagne voor hoger minimumloon heeft al enig succes geboekt. Hij begon in 2012 in New York. In steden als Seattle en San Francisco is het minimumloon naar $ 15 gebracht, maar dat zijn lokale initiatieven. Obama is sinds jaar en dag voor een verhoging naar $ 10,10. Walmart, een notoire uitbuiter van lage loonwerknemers, ging in februari voor iedereen (een half miljoen mensen) naar $ 9 per uur ging. McDonald’s kondigde vorige maand aan dat de werknemers die direct in dienst zijn $ 8,23 gaan verdienen – maar niet bij de franchise-houders. Obamacare heeft veel mensen met dit soort magere inkomens geholpen om een gezondheidsverzekering af te sluiten.

Te hoog gegrepen
Het blijft marginaal gedoe. De huidige capagne is erop gericht om overal $ 15 te krijgen. Dat is te hoog gegrepen maar een mooi rond getal helpt wel om de gedachten te concentreren. Nog maar een tien procent in Amerika is in vakbonden georganiseerd, maar het lijkt er nu op dat de social media mensen ongeorganiseerd georganiseerd kunnen laten werken en wellicht levert dat ook weer steun op voor meer ruimdenkende vakbonden.

Ondertussen ligt hier een prachtig thema voor de Democraten, zou je denken. Was het maar waar. De mensen met dit soort inkomens stemmen meestal niet. Ze behoren niet tot de bedreigde middenklasse die Hillary tot haar doelgroep rekent. Via overdrachtsuitgaven zoals die 135 miljard hierboven, vindt er wel herverdeling plaats maar dat is een omweg die voortdurend onder vuur ligt van de Republikeinen. Beter zou het zijn te erkennen dat je van het minimumloon simpelweg niet kunt leven.

Talloze studies hebben laten zien dat verhoging van het minimumloon geen banen kost en juist meer consumptie oplevert (het complement van dat absurde bankiersargument dat hun hoge inkomens banen opleveren voor chauffeurs, kappers, hondenlopers en dergelijke). Henry Ford wist al dat als je geld stopt in de zakken van werknemers ze geld hebben om producten te kopen.

Het is waarschijnlijk te veel gevraagd om van de Democraten te verwachten dat ze voor een hoger (hoog) minimumloon gaan, maar in combinatie met een all-out-steun voor Obamacare en investeringen in infrastructuur zou hier een mooie alternatieve agenda kunnen ontstaan.

Don’t hold your breath.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)