Laatste update 22:26
2.439
7

Schrijver

Ties Teurlings (1993) studeerde aan de kunstacademie in Breda. Op zijn twintigste deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival en hierna werkte hij als acteur in de Efteling. Deze veelzijdige Brabander liep in 2015 de pelgrimsroute van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella in Spanje. Begin 2017 verscheen zijn debuutroman Krentenkoppen, Grappige en ontroerende verhalen over zijn opa en oma.

Studie Nederlands

Bloedserieus luisterde ze naar een andere ouwe muts die ons vanachter een katheder een college over Middeleeuwse literatuur aan het geven was.

cc-foto: VVBAD

Op de UvA zit er altijd één gek in de klas. Met deze dag meegerekend heb ik er nu twee keer meegelopen en iedere keer is het weer raak. Bij Geschiedenis was het een aanstellerige jongen met een snor die de hele tijd om aandacht bleef zeuren en deze keer, bij Nederlands, was het een hardnekkige autist. Zelf ben ik ook een beetje autisTies (haha) maar dit was wel heel erg. Speciaal onderwijs-erg.  Deze, ook weer een jongen, we zullen hem even Niels noemen, droeg een zwarte Star Wars trui en een bril waarachter twee ogen allebei een andere kant op wilden te kijken. Terwijl de juf op het bord een zin aan het ontleden was schudde Niels driftig met zijn hoofd. ‘Nee, nee, nee! Dit klopt niet!’ riep hij.
‘Er klopt helemaal niets van!’

De juf probeerde hem te negeren. Niels ramde met zijn vuist op zijn tafeltje. ‘Zo. Klopt. Het. Niet!’
‘Maar nu even wel!’ riep het meisje naast mij geïrriteerd. Met zijn gepassioneerde drift maakte Niels van de gehele zinsontleding een lachwekkende bezigheid. Ik probeerde me te concentreren maar om de zoveel tijd hoorde ik irritant piepje, waarschijnlijk afkomstig van een overambitieus brandalarm. Het deed me denken aan de geluiden die uit de apparatuur rondom een comateuze patiënt komen. Misschien wordt deze opleiding ook wel kunstmatig in leven gehouden, dacht ik.

Bij het hoorcollege zat het ook weer vol met mafketels. Naast me zat een ouwe muts met een blauwe bril die me deed denken aan Lutz Jacobi.  Bloedserieus luisterde ze naar een andere ouwe muts die ons vanachter een katheder een college over Middeleeuwse literatuur aan het geven was. Ze leuterde maar door over een of andere Servaas en ik moest denken aan die aflevering van Mr Bean waarbij hij wanhopig probeert wakker te blijven tijdens een kerkdienst. In de zaal opvallend veel meisjes. Witte meisjes welteverstaan met allemaal precies dezelfde unieke tweedehands kleren. Het leek ook of ze allemaal anorexia hadden. En een depressie. Achteraan zag ik twee veel te coole jongens die zich op hun telefoons aan het vervelen waren. Achter de ramen lonkte de vrijheid. Bijna niemand lette op. Behalve een. Hij zat helemaal vooraan. Ondersteund door zijn andere arm hield Niels krampachtig zijn vinger in de lucht.

‘Gaat Niels wel eens woedend met zijn tas gooien, ofzo?’ vroeg ik nieuwsgierig aan het meisje naast me.
‘Dat niet maar als de dingen niet gaan zoals hij wil dan wordt hij helemaal gek. Een keer was hij één papiertje vergeten of zoiets en toen begon hij er bijna helemaal om te janken. Jammer dat Dora er vandaag niet is anders had je die ook kunnen zien.’
‘Wie is Dora?’
‘Dora is blind, die zit meestal naast Niels en ze is niet alleen blind maar ook gek net als hij. Nou, met haar erbij is hij echt nog tien keer erger. Dan probeert hij denk ik indruk op haar te maken. Hij helpt haar ook altijd naar de wc omdat ze blind is en dan blijven ze superlang weg dus wij denken dat ze elkaar daar neuken.’
‘Romantisch.’

‘Ja, Niels?’ hoorde we vooraan de docente zeggen. Zijn vinger ging omlaag en alle hoofden weer omhoog. De concentratie was ineens weer helemaal terug. Ik zag de coole jongens elkaar aanstoten.
‘Heeft dit te maken denkt u, met het zwaard Excalibur van koning Arthur?’
De docente bleef even stil. In de zaal wachtte iedereen geïnteresseerd op haar antwoord.
‘Ehm… nee, ik denk dat dat verhaal voor deze context niet zo relevant is.’
‘Jammer,’ reageerde Niels oprecht.

‘Het is nu tien minuten pauze,’ zei de docente. Pauze. Het woord vulde mijn hart weer met leven. Ik sprong op. ‘Sorry,’ zei ik tegen het meisje van de meeloopdag, ‘maar ik denk dat ik nu ga. Bedankt voor de rondleiding en veel plezier met de boekenbon.’ (Ze kreeg een boekenbon omdat ze mij had begeleid.)
Buiten rende ik zo snel als ik kon naar mijn fiets. Met de wind in mijn rug reed ik lang en hard over de grachten alsof de stad van mij alleen was.


Laatste publicatie van Ties Teurlings

  • Krentenkoppen

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)