2.359
36

Tweede Kamerlid SP

Jasper van Dijk (1971) is Tweede Kamerlid voor SP. Hij is politicoloog en was docent en daarna fractiemedewerker in Tweede Kamer en Europees Parlement. In 2006 was hij raadslid in Amsterdam. In de Kamer is hij woordvoerder hoger onderwijs, cultuur, media en defensie.

Studieboete 3000 euro niet meer dan hobbyisme

Studenten mogen opdraaien voor ondoordachte plannetjes van fractiespecialisten van CDA en VVD

De studieboete van 3000 euro voor langstudeerders blijkt slechts een speeltje te zijn van de coalitiepartijen. Op de website www.scienceguide.nl zegt minister van Financiën De Jager: “Voor mij had die maatregel niet gehoeven, hoor. De onderwijsspecialisten kwamen er zelf mee, zodat er meer ruimte kwam om te herschikken in de uitgaven. Mij levert die maatregel niets op voor het tekort. Netto blijft het hetzelfde.”

Talloze studenten worden dus bang gemaakt met een maatregel die niet nodig was volgens de minister van Financiën. Dat is te zot voor woorden. Er moet snel een debat komen met De Jager en staatssecretaris Zijlstra. Die laatste heeft altijd gezegd dat de studieboete nodig is om de staatsschuld af te lossen. Dat is dus onjuist. Als De Jager vasthoudt aan zijn woorden, kan het plan van tafel. Niet alleen vanwege het brede verzet, maar ook omdat de maatregel rechtstreeks indruist tegen de ambitie van Nederland om tot de top 5 van Kennislanden te horen.

De regering wil dat studenten die meer dan één jaar uitlopen op hun studie, per september 3000 euro bovenop het collegegeld betalen. Minstens 60.000 studenten moeten daardoor in totaal bijna 5000 euro collegegeld gaan betalen. Ook de huidige studenten moeten eraan geloven: de regels worden tijdens het spel veranderd. Het werpt een enorme drempel op voor studenten zonder rijke ouders. Studenten zullen afzien van verbreding en verdieping in hun opleiding en ook de uitval zal toenemen. Meer uitval, kortere studies en hogere schulden leiden tot een braindrain. Minder studenten raken minder hoger opgeleid. De kenniseconomie wordt een lege huls.

De onderwijsspecialisten van CDA en VVD wilden de studieboete uitsluitend invoeren om het geld elders in het onderwijs te investeren. Bijvoorbeeld voor prestatieloon voor leraren en een verplichte peutertoets. Plannen die zeer omstreden zijn binnen het onderwijs. Nu blijkt dat het van minister De Jager niet hoefde, komt het neer op hobbyisme. Studenten mogen opdraaien voor ondoordachte plannetjes van fractiespecialisten van CDA en VVD. Daarom dienen wij zo snel mogelijk een voorstel in om de studieboete ongedaan te maken. Steun hebben we alvast van de minister van Financiën.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)