1.965
84

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Studio Rotzomer

Het was doodstil op straat

Zaterdagavond dacht ik: “Die wedstrijd is bijna afgelopen. Ik ga nog even de stad in. Sfeer proeven”

Het was doodstil op straat. Verschillende cafés, waar ik mijn hoop op gevestigd had, waren gesloten. Niet erg: ik ga naar zo’n eivolle tent vol oranjefans bij het grote scherm.

Eivol? Zelfs in de kroegen die zich oranje gekleurd hadden, was het niet drukker maar rustiger dan anders op een gewone zaterdagavond. Het grote scherm bleek geen omzetvergroter maar een verdedigingswapen tegen de leegloop die anders had plaats gevonden. Ik bestelde een rode spa en rekende twee euro af. Toen begreep ik het: de crisis was aan het werk.

De mensen gaan liever naar slijter en supermarkt. Ze bekijken de wedstrijden bij elkaar. Ze zitten thuis want anders zijn ze een dief van hun eigen portemonnee. Voor wat je in de horeca betaalt, kun je met zes vrienden thuis een feest aanrichten als je het een beetje handig inpikt. Oranje stapt thuis.

Dit is slecht nieuws voor de Nederlandse economie. De politiek is er inderdaad in geslaagd ons volk te overtuigen van de noodzaak tot bezuiniging. De burgers bezuinigen nu zelf en niet zo’n klein beetje ook. Tijdens de WK puilden de kroegen in onze binnenstad nog uit. Nu is daar geen sprake van. Is dat het bewijs voor het stilvallen van de economie waar de tegenstanders van de Kunduz-coalitie zo bang voor zijn? Wordt het een studio Rotzomer voor wie afhankelijk is van de binnenlandse vraag?

Heb ik gelijk? Of is mijn waarneming niet maatgevend voor heel Nederland. Kom er maar in.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (84)