1.535
34

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Stuur Gerrit Zalm met pensioen

Zalm wil ABN/Amro over een jaar naar de markt brengen, maar we gaan met zijn allen zwaar het schip in. Gegarandeerd

Gerrit Zalm heeft weer reden voor een gulle lach: volgens hem is ABN/Amro over een jaar klaar om naar de markt te worden gebracht. Hij en zijn Raad van Bestuur zijn dan af van de – toegegeven zeer potentiële – controle door regering en parlement. Wij burgers zijn immers met zijn allen eigenaar van zijn bank. Dat is alleen maar lastig en hinderlijk. Hij heeft liever een manipuleerbare aandeelhoudersvergadering. Vandaar dat wat Zalm betreft de staat ABN/Amro zo snel mogelijk moet verkopen.

In tegenstelling tot Zalm hebben de burgers geen reden om te lachen. Die verkoop is alleen haalbaar als wij met zijn allen een miljardenverlies nemen. Wij  krijgen er immers nooit meer zoveel voor terug als Wouter Bos destijds moest fourneren om een ineenstorting van Fortis/ABN/Amro te voorkomen. We gaan met zijn allen zwaar het schip in. Gegarandeerd.

Er is voor de Nederlandse burger geen enkele goede reden om af te willen van staatsbanken. Ooit waren de Rijkspostspaarbank en de postgiro parels aan de nationale kroon. Ook bezaten overheden investeringsbanken om het bedrijfsleven te ondersteunen. Dat complex is aan het allereerste begin van de jaren negentig verkocht, verpatst, van de hand gedaan omdat de overheid volgens de heersende ideologie geen commerciële bedrijven diende te bezitten. Waar dat op uitdraaide hebben wij ons in 2008 met een schok gerealiseerd en daarna in onze portemonnee gemerkt voor zover we tenminste als werknemer of MKB-er moeten sappelen voor ons brood.

Daarom dient minister Dijsselbloem Gerrit Zalm nu tot de orde te roepen. De ABN/Amro wordt net als de SNS-bank niet verkocht. Bij SNS is Sjoerd van Keulen verdwenen. Het is hoog tijd dat ook bij ABN/Amro een nieuwe CEO komt. Zelfs als Zalm met een miljoenbonus zou vertrekken, dan nog kost hij als pensionado het lieve vaderland waarschijnlijk minder dan als leider van een miljardenbedrijf.

 

Volg Han ook op Twitter

 

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

 

 

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (34)