1.263
10

Communicatieadviseur, filosoof

Harrie van Rooij (1970) studeerde filosofie en bedrijfscommunicatie. Hij is communicatieadviseur, beleidsmedewerker en publicist. Geliefde thema's zijn overheidscommunicatie, publieke discoursen, irrationeel gedrag en mensbeelden. Onlangs verscheen zijn boek Stop met communiceren! Waarom communicatie meestal niet werkt en hoe je daar verandering in brengt.

Suarez en de onbehoorlijken

De beet van Luis Suarez biedt een uitgelezen moment voor de onbehoorlijken om zich van de correcten te onderscheiden

Als het WK-voetbal iets is, dan is het wel een praatfeest. Het belangrijkste onderwerp na de eerste weken is onbetwist de beet van de Uruguyaan Suarez.

Een ding is duidelijk na de groepsfase. De wereld houdt niet van bijters. Een schop of een elleboog kun je nog toeschrijven aan de emotie van het moment. Maar een beet is van een totaal ander kaliber.

Het heeft denk ik te maken met het animale karakter. De beet appelleert aan de diepste angsten die je kunt hebben. Voor haaien, pitbulls, piranha’s. Die zetten hun tanden in je; mensen niet. ‘Man bijt hond’ is niet voor niets de archetypische krantenkop. Misschien herinnert de bijtende mens  ons aan iets in onszelf dat huiveringwekkend en dierlijk is.

Ook Suarez zelf vindt het delict afschuwelijk. Hij schijnt in een interview na een eerder bijtgeval te hebben gezegd dat hij de dag vreest dat zijn kinderen achter het verhaal over hun hapgrage pappa komen. Dat is blijkbaar ook veel erger dan een liegende vader. Want Suarez hield dagen na de wedstrijd nog vol dat hij slechts tegen de schouder van zijn Italiaanse tegenspeler was gebotst.

Toch verschoof de publieke opinie een beetje. In het begin kon je moeilijk iets anders vinden dan dat Suarez de zwaarst denkbare straf moest ondergaan. Minstens een levenslange schorsing. Later kwamen er voorzichtige tegenwerpingen. Was een tandafdruk in een bovenarm nu zo veel erger dan een verbrijzeld been door een charge van een Colombiaanse verdediger?

Maar dat het héél erg was, daaraan viel eigenlijk niet te tornen. Behalve voor een enkeling dan. Want hier ontstond een uitgelezen moment voor de onbehoorlijken om zich van de correcten te onderscheiden. Als je de morele praatgemeenschap wilde hekelen, dan moest je verder gaan dan begrip opbrengen voor de omstandigheden. Dan moest je de beet niet relativeren maar goedpraten.

Wie anders dan Maradonna brieste en sneerde in de richting van de FIFA. Hij deed het voorkomen alsof Suarez in de cel was gesmeten omdat hij had gemorst bij het eten. Als de verenigde naties over het geval Suarez hadden vergaderd dan hadden Iran, Noord-Korea en Rusland hun veto tegen welke straf dan ook uitgesproken . In Nederland is het nog lastig om bijtsympathisanten te vinden. Wilders zou die handschoen kunnen oppakken, maar een link met zijn polititeke agenda is lastig te leggen.

Zo doet het WK-voetbal wat het moet doen: mondiale gespreksstof aandragen over morele waarden. Dat rechtvaardigt ruimschoots al die soms taaie uren voetbal.


Laatste publicatie van HarrievanRooij

  • Stop met communiceren!

    Waarom communicatie meestal mislukt en hoe je daar verandering in brengt


Geef een reactie

Laatste reacties (10)