593
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Suicide music

Je kunt je aan droevige muziek overgeven, omdat het geen gevaar is

Marty, mijn vriend uit New York, bekeek – jaren geleden overigens – mijn platenverzameling en toen hij de albums van Leonard Cohen zag, zei hij grinnikend ‘suicide music’. Ik raakte een beetje in de war door zijn stoere cynisme, want zo had ik die muziek nooit bekeken.

Ik ben vrolijk van aard, maar luisterde er altijd graag naar. Daar moest ik aan denken toen ik een onderzoek beschreven zag waarin gekeken werd naar waarom mensen graag naar droevige muziek luisteren. Japanse onderzoekers hebben zich daarin verdiept en concluderen dat droevige muziek zelfs therapeutisch werkt.

Voor het onderzoek vroegen de wetenschappers aan 44 vrijwilligers, zowel musici als mensen die alleen maar voor hun plezier naar muziek luisteren, naar twee droevige stukken en één vrolijk stuk muziek te luisteren. Ze kregen een aantal sleutelwoorden om de muziek te beoordelen en ook een aantal woorden om hun gevoel te kenmerken. De droevige muziekstukken waren Glinka’s “La Séparation” in F minor en Blumenfeld’s studie “Sur Mer” in G minor. Het vrolijke muziekstuk was Granados’s Allegro de Concierto in G major.  Als je de stukken muziek niet kent, maak je geen zorgen. Ik kende ze evenmin, maar heb genoeg aan het onderzoek om het verhaal te vertellen.

Nu kan het uitmaken dat de eerste twee muziekstukken in mineur staan en het vrolijke stuk in majeur. Mineurmuziek roept als vanzelf weemoed bij mensen op en dat effect wilden de onderzoekers uitsluiten. Daarom werden voor het onderzoek de twee droevige stukken ook in majeur gespeeld en het vrolijke stuk in mineur.

Je kunt je voorstellen wat er gebeurde. Door de droevige muziek werden de proefpersonen droeviger, maar ze voelden zich er ook prettig bij. De onderzoekers leggen uit dat wat er gebeurt het volgende is: Als je ergens alleen maar droevig door zou worden, dan ga je het vanzelfsprekend vermijden. Droevige muziek roept echter gemengde gevoelens op en omdat je beseft dat het zonder gevaar is, kun je je aan de droevige muziek overgeven. Dat heeft een positief effect.

Ik moet terug naar wat ik deed toen ik een jaar of twintig was. Voor het slapen de muziek van Leonard Cohen opzetten en daarbij inslapen in een zachte wolk van het gelukkige gevoel dat het allemaal reuze droef gesteld is met de wereld, maar dat je door naar muziek te luisteren beseft dat het allemaal toch wel meevalt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Geld maakt meer kapot dan je lief is

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

cc-foto: Nathan Wind


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)