Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Super Tuesday: beslissend moment in de Republikeinse voorverkiezingen?

  •  
06-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zal het Mitt Romney lukken om Gingrich, Santorum en Paul af te schudden?
Vandaag is het Super Tuesday in de Verenigde Staten. Er zijn Republikeinse voorverkiezingen (primaries en caucussen) in maar liefst tien staten: Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, Virginia en Alaska. Het gaat in totaal om maar liefst 17,9% van de te behalen stemmen bij de Republikeinse voorverkiezingen. In theorie zou Super Tuesday dus beslissend kunnen zijn in die race, waarin Romney steeds maar moeite heeft om Newt Gingrich, Rick Santorum en Ron Paul af te schudden.
In de praktijk zal het allemaal nog wel een beetje voortmodderen echter. Romney zal vandaag wederom goede zaken doen, maar niet goed genoeg om de race nu al definitief te besluiten. Let wel: dat was aan Democratische zijde na Super Tuesday in 2008 ook nog niet het geval. Clinton en Obama vochten elkaar toen ook nog steeds de tent uit. Dus we zijn geduldig! Hieronder een beknopt overzicht van wat we vandaag per staat kunnen verwachten.
Georgia Zal naar Newt Gingrich gaan. 76 kiesmannen. De kiesmannen worden echter evenredig verdeeld. Dus ook Santorum en Romney (in die volgorde) halen er nog wel een aantal binnen!
North Dakota In plaats van reguliere voorverkiezingen wordt hier een caucus gehouden. Lekker debatteren in een zaal vol met kiezers die elkaar proberen te overtuigen om van kandidaat te switchen. In 2008 had Obama zijn verkiezing voor een groot deel te danken aan het bestaan van caucussen. In 17 van de 19 staten waar caucussen waren won hij toen. Terwijl in staten met reguliere voorverkiezingen (primaries) de strijd tussen hem en Hillary Clinton telkens ongeveer 50-50 verliep. 28 kiesmannen hier. Go Ron Paul!
Idaho Caucus. Mormonen. Romney. 32. Need I say more?
Massachusetts Evenredige verdeling van de 41 kiesmannen in Romney’s ‘tweede thuisstaat’. Hij zal de meeste winnen.
Ohio 50-50 kans dat Romney of Santorum wint. Belangrijke staat, veel (66) kiesmannen te verdelen. Santorum lag lang voor, maar Romney is de laatste week aan een snelle inhaalpoging begonnen. Zelfs als Santorum wint, wint Romney. Dat klinkt misschien gek, maar door het districtensysteem in Ohio moet je als kandidaat overal afgevaardigden op lijsten hebben staan. Dat is Santorum niet gelukt. Dus hij kan maar een beperkt aantal kiesmannen winnen. Dom, dom, dom! Of beter gezegd: een slecht georganiseerde campagne dus!
Oklahoma Santorum zal hier winnen, maar alleen als hij meer dan 50% van de stemmen haalt krijgt hij alle 43 kiesmannen. Zo niet, dan worden ze evenredig verdeeld. Ik gok dat dat laatste gebeurt.
Tennessee 58 kiesmannen, in een staat met een ongelooflijk ingewikkeld verdelingssysteem. Santorum lag op kop, Romney is ook hier terug aan het komen. Qua belangrijkheid zal er met name naar Tennessee en Ohio worden gekeken. Hier zit namelijk het type kiezer dat bij de landelijke verkiezingen van belang zal zijn. Het gaat hier dus deels om de ‘electability’ van Romney. Of Santorum (maar ik gok dus Romney).
Vermont Net als in Oklahoma worden de 17 kiesmannen hier proportioneel verdeeld, tenzij iemand meer dan 50% van de stemmen haalt. In dat geval krijgt die kandidaat alle kiesmannen. Romney zal winnen.
Virginia Tja. Zowel Santorum als Gingrich staan hier niet op de kieslijst! Drie keer raden wie hier dus gaat winnen: Romney.
Alaska 24 kiesmannen in een staat waar eigenlijk niemand echt campagne heeft gevoerd. Behalve Ron Paul dan. En het is een caucus. Dus wie weet kan Paul hier voor een stuntje zorgen.
Dit artikel verscheen op het weblog Locuta.nl. Volg Kirsten Verdel ook op Twitter: @Locuta

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.