2.575
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Superioriteitsgevoel verwoest levens

De irritante houding van mensen die alles wat ze zelf zijn, kopen of doen 'normaal' vinden

Tot hun verbazing ontdekten onderzoekers uit Florida dat de gevolgen van discriminatie op basis van overgewicht en leeftijd nog erger zijn dan die door racisme. En dat het laatste erg kan zijn, dat weten we uit heel wat onderzoeken.

Het onderzoek werd uitgevoerd met de gegevens van de ‘Health and Retirement Study’ waarin 6000 volwassenen van 50 jaar en ouder plus hun partners gevolgd worden. Daarbij wordt gekeken naar de invloed van allerlei soorten discriminatie op de lichamelijke en emotionele gezondheid, in vergelijking met mensen die niet worden gediscrimineerd.

De onderzoekers denken dat het verschil is tussen racisme en discriminatie op basis van gewicht of leeftijd bestaat uit het gevolg ervan: de eenzaamheid. Je mag dan buitgesloten worden omdat je een andere kleur hebt, je kunt je nog altijd trots en vol zelfvertrouwen voelen doorat je in je eigen omgeving er nog altijd bij hoort en wordt gewaardeerd. Dat is anders als je door iedereen uitgesloten wordt omdat je te dik bent. Er is niet vanzelfsprekend een groep dikke mensen waarin je je thuis voelt. Uitsluiting en eenzaamheid leiden tot meer ongezond gedrag, verstoorde slaap, stress, problemen op het gebied van hart- en bloedvaten, depressie en zelfmoord.

Het hier genoemde onderzoek werd gedaan bij oudere mensen, maar discriminatie en uitsluiting van dikke mensen begint al op jonge leeftijd. Uit een onderzoek dat deze week in het American Journal of Public Health verscheen laat zien dat dikke kinderen minder vriendjes en vriendinnetjes hebben en vaker worden buitengesloten .

Maar iets anders: discriminatie op basis van gewicht mag dan tot meer eenzaamheid leiden, maar racisme leidt tot fundamentele nadelige effecten, die vaak blijvend zijn. Dit filmpje van de Mexicaanse overheid laat zien wat er bij kinderen gebeurt door racisme. Je zult als je het wilt veranderen iets moeten doen aan de irritante houding van mensen die alles wat ze zelf zijn, kopen of doen ‘normaal’ vinden en alles wat anders is bespotten of er op neerkijken. Het is gebaseerd misplaatste gevoelens van superioriteit, waar mensen zich helaas zelden op weten te betrappen, maar die een spoor van emotioneel geweld achter zich laten.

Je kunt op school al beginnen er iets aan te doen door onderwijs te geven in het relativeren van wat normaal lijkt en in bescheidenheid. In plaats daarvan lijken opvoeding en school soms wel op een machine voor zelfvertrouwen op de verkeerde kwaliteiten.

Het idee bijvoorbeeld dat mensen in Europa voortkomen uit de cultuur van ‘De Verlichting’ is ronduit bespottelijk. Wie zich daarop voor laat staan moet je eens vragen welke belangrijke filosofen bij die Verlichting behoren en hoeveel boeken ze van hen hebben gelezen. Nee, de Verlichting is naar Nederland gekomen dankzij mijnheer Philips uit Eindhoven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)