691
17

Journalist, programmamaker, presentator

Peter van Bruggen (26 augustus 1948) is een Nederlands journalist, programmamaker, presentator en werkzaam bij de KRO.
Van Bruggen werd bekend door het radioprogramma Het Weeshuis van de hits.
Samen met Jeanne Kooijmans presenteerde hij op Radio 3, de voorloper van 3FM, The Breakfast club. Dit werd een populair programma en het kreeg onder meer bekendheid door de grootscheepse protestkaartenactie 'Ik ben woedend'. Sinds 1998 is Van Bruggen samensteller en presentator van het programma Route du Soleil. Op zaterdag- en zondagochtend is hij te beluisteren op Radio 6, in Weekend In Radiocity (KRO).

Surface, een iPad met ramen

Je kunt fantastisch spelen op een product van Steve, alleen…daar blijft het bij

Mackintosh en Microsoft. Het is altijd zoiets geweest als Ajax of Feyenoord, Beatles of Stones, BMW of Volvo. Het was het één of het ander, je moest een keuze maken. Zijnde iemand die vanaf versie 1.0 met Windows heeft gewerkt, kreeg ik steeds vaker te horen: ‘Dat jij niet allang een Apple hebt!’

Ik ben altijd met Windows blijven werken. Niet principieel, maar omdat ik de pc zag als een werkpaard en de Mac als een sierpaard. Mooiere plaatjes, maar als er iets haperde, kon je zelf niet even die kast open schroeven en op zoek gaan naar het euvel.

Ook was er voor Windows ruimschoots meer software te krijgen. Uit de biografie van Steve Jobs begrijpen we inmiddels dat Apple de concurrentieslag had verloren als het zich niet eigenzinnig had begeven op een totaal andere markt: die van de iPod. Waar tot dan toe Sony de toon had aangegeven met zijn Walkman, maar het sjieke witte ontwerp van Jobs sloeg in als een bom. Zeker toen hij er een iPhone van maakte, want je gsm had je altijd al bij je, en nu je er ook muziek mee kon luisteren en mee kon fotograferen en navigeren werd het een apparaat dat je nooit meer thuis laat, een mobiele metgezel waar niemand meer zonder lijkt te kunnen.

En met de grotere variant, de iPad, kon je ook nog eens internetten en filmpjes kijken; dankzij de mobiele markt was Apple uit zijn as herrezen en liet Microsoft ver achter zich. Want de digitale cowboys in Redmond, die ooit hele dagen doorwerkten met een blikje Cola Light als enige brandstof, en die ’s nachts even gingen slapen onder hun bureau om dan weer door te werken. Die jongens waren heren geworden, heren in slim gesneden pakken die voor elk project een werkgroep gingen formeren en daarover zo lang deden dat het nieuwe gebouw voor hun afdeling er allang stond als de werkgroep nog niet gevormd was. De heren van Microsoft hadden zitten slapen toen Apple met een enorme vaart langszij kwam.

Met Windows 8 wordt het erop of eronder. Microsoft is erin geslaagd Windows totaal opnieuw uit te vinden en brengt een systeem op de markt dat er zowaar hip uitziet. En wat nog belangrijker is: het heeft een interface voor zowel de computer, het tablet of de mobiele telefoon. Uiteraard geschikt voor touchscreen. Of is het al te laat? Apple heeft zich jarenlang kunnen nestelen in de markt van de mobiele telefoons en de tablets. De marketing is ongeëvenaard. De rijen wachtenden voor Applestores waar een nieuw toestel wordt gelanceerd zijn elk jaar langer aan het worden.

Voor de Microsoft Stores in Amerika stonden geen rijen met de lancering van Windows 8. En toch zou Microsoft de inhaalslag nog wel eens kunnen maken, tegen ieders verwachting in. Want ondanks het coole image van Apple heeft het een zwakke plek. Een iPhone of iPad heeft geen ‘windows’. De kracht van Steve Jobs was dat hij een perfectionist was, zijn zwakte dat hij niemand buiten zichzelf vertrouwde. Het resultaat is dat zijn producten enclaves zijn, hermetisch dichtgemetselde juweeltjes. Een iPhone heeft geen schroefjes om hem open te kunnen maken, maar belangrijker: geen ramen en deuren, geen openingen voor USB, Firewire, Audio In, HDMI!

Je kunt fantastisch spelen op een product van Steve, alleen…daar blijft het bij. Zowel de iPhone als de iPad zijn vooral geschikt om ermee te spelen, muziek te luisteren, te internetten. Alleen, je kunt er niet uit! Probeer maar eens zonder tussenkomst van iTunes even wat liedjes over te zetten op een computer die geen Apple is. Probeer maar eens snel even een verhaaltje dat je geschreven hebt in iWrite over te zetten naar Word op je Windows-machine.

Het lukt uiteindelijk wel, zoals het je uiteindelijk ook best lukt zonder uitreisvisum uit Noord-Korea te ontsnappen via sluipweggetjes. Jammer. Als Steve Jobs iets meer vertrouwen in de mensheid had gehad had hij misschien wel ramen in zijn iPad gemaakt.

Surface, het tablet dat Microsoft uitbrengt gelijk met de lancering van Windows 8, heeft wèl ramen. En heel slim, een uitklapbare flinterdunne cover die meteen het toetsenbord is. In hippe kleuren. Wie het geduld kan opbrengen even te wachten tot januari, kan de Surface Pro aanschaffen. Een tablet dat in tegenstelling tot de iPad draait op een volwaardig besturingssysteem, Windows 8, en dat via USB- en andere poorten kan communiceren met computers en telefoons waarop hetzelfde systeem aanwezig is. Als Microsoft de komende maanden de inhaalslag weet te maken is het met een tablet waarop je voor het eerst naast spelen ook volwaardig kunt werken.

Volg Peter van Bruggen ook op Twitter: @petervanbruggen

Geef een reactie

Laatste reacties (17)