1.451
27

Journalist

Margaux Tjoeng (Hilversum, 1985) is freelance journalist. Van 2010 tot januari 2015 was ze redacteur bij Joop.nl. Margaux is gespecialiseerd in de etno-journalistiek en natuur & milieu onderwerpen. In 2012 was zij projectleider van Stichting Wolf, een organisatie van jonge twintigers die met scholieren in discussie gaan over hun social media gebruik. (cc-foto: Eva Snoijink)

Sven en Ireen, red het schaatsen met jullie gouden hartjes!

Waarom de Nederlandse schaatsers het WK in Rusland moeten boycotten

Als je baas je misbruikt, moet je gaan staken of zelfstandig gaan. Ook als sporter! Een aantal Nederlandse topschaatsers waaronder olympisch kampioene Ireen Wüst zinspeelt op een boycot van het EK in Rusland. De redenen die de schaatsers noemen zijn politiek gemotiveerd, maar zoals altijd zijn sporters niet zeker van hun politieke motivaties in combinatie met hun vak.

Jan Veen is de enige schaatscoach die wel ballen toonde. Hij meldde zich af voor het EK ‘vanwege de rol van Rusland op het internationale politieke toneel en de ramp met de MH17’. Als gevolg hiervan twijfelen nu ook schaatsers Marrit Leenstra en meervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst. Wüst noemt ook als reden het drama met de MH17. “Heel veel Nederlanders kennen wel iemand die bij de ramp met de MH17 betrokken is. Mijn gevoel heeft daar wel een beetje moeite mee”, zei ze.

Hoor ik hier ons gouden Ireentje zeggen dat wanneer ze eigen landgenoten verliest, haar schaatshart ineens in gevecht is met haar menselijke gevoelens? Hoe zat dat dan voor Sochi Ireen? Daar moesten ook veel arme Russen plaatsmaken voor jouw schaatsbaan. Is het niet zo dat het Goud toen gewoon is opgehaald? Nu voor een politieke keus gaan zou hypocriet zijn, dus verzin iets anders. Je was zo verstandig weg te blijven uit het web van internationale betrekkingen, op die ene ongelukkige Olympische knuffel met Poetin na dan. Maar maak dan nu alsjeblieft de goede keuze!

Wat ik opmerkelijk vind is dat ik tot nu toe nog niet één deelnemende schaatser heb gehoord over het grote internationale dopingschandaal van de Russen die de hele internationale sportwereld besmeuren met een laagje doping. Ik heb het niet alleen over schaatsen, maar ook over atletiek, zwemmen, biathlon, tennis en ga zo maar door. De maker van de Duitse televisiezender ARD leverde overtuigende bewijzen: De Russische staat zet sporters in alle segmenten aan tot het gebruik van verboden middelen en vervalst dopingtesten om hun paradepaartjes op internationale podia te krijgen. De corrupte rijke Russische staatsheren in stropdas, de ontwerpers van dit systeem, zijn vervolgens degenen die hun zakken vullen. En dat deden ze flink. Tijdens de Olympische Winter Spelen konden ze niet ophouden met medailles tellen. Ze strijken riante commissies op en zakelijk gaat het hun voor de wind want als je in de zakenwereld zit en je land er vandoor gaat met de winst, toont zich dat ook in roebels, dollars en euro’s. Zo simpel is het.

Nadat ik de onthullende documentaire over deze affaire zag, lijkt het me dat deze zaak veel motieven aanreikt om de schaatsen tijdens het EK aan de wilgen te hangen. Als het Kremlin jouw sport kapot maakt door collega’s als dopingproefkonijnen te gebruiken om hun eigen corrupte stelsel in stand te houden, dan ben je als deelnemer in dit veld eigenlijk gewoon verplicht iets te doen. Dus, iconen van de Nederlandse schaatssport: Ireen, Sven en alleman op de oranje schaats, welke kant gaan jullie op? Laat me je je helpen: Rusland is de verkeerde kant.

Het is eigenlijk een wonder dat de documentaire alleen de sportwereld heeft geraakt. Het voorbeeld toont nog eens te meer dat de Russische machtige leiding over lijken gaat. De bevolking is vleugellam. Zelfs de elitaire, in het buitenland gestudeerde, mensen geven nog nauwelijks een krimp. De woorden van NRC’s Rusland deskundige Michel Krielaars zijn niet mals. Onder Poetin leven de Russen in de Sovjet-Unie 2.0. Ook als je beter weet kun je in Rusland geen kant meer op.

Sven en Ireen voelen nog geen centje pijn van de ellende waarin hun Russische collega’s verkeren, nog niet. Misschien pas over 5 jaar als hun kraakbeen nog niet versleten is en oranje niet meer op kan schaatsen tegen bedorven producten van farmaceutica. Eén ding kunnen de Nederlandse schaatsers nog wel, hun verdomde verantwoordelijkheid nemen als internationale topsporter.

Jullie leven nog niet in een Goelag, maar in het land waar iemand als Wilders in het parlement zelfs zijn zegje mag doen! En ondanks je talent en superlichaam, zou het een sporter sieren een beetje ruggengraat te tonen en morele steun te bieden aan al die Russische topsporters die het dopingschandaal naar buiten brachten en nu nooit meer terug kunnen naar hun land of voor hun leven vrezen.

Er moet werk verricht worden Sven en Ireen en jullie spelen daarin een machtige rol. Op 23 juli dit jaar kwamen de eerste stoffelijke overschotten van de MH17 naar Nederland. Het waren 40 kisten en 40 lijkwagens die over de A2 van Eindhoven naar Hilversum reden en dat tafereel duurde zo nog een paar dagen voort. Hebben jullie toen ook gezien hoeveel mensen er aan de kant van de weg stonden? Ze klapten, huilden en samen waren wij Nederland op zijn sterkst. Als jullie nu gewoon lekker in Nederland een mooi schaatsevenement gaan organiseren en Rusland rechts laten liggen, zullen we langs jullie weg gaan staan. Goud heb je al. Nu kunnen jullie alleen nog Nederland veroveren met jullie gouden hartjes.

cc-foto: Paul en Menno Ridderhof

Geef een reactie

Laatste reacties (27)