Laatste update 30 januari 2016, 21:54
3.827
39

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Sven Kockelmann is een verademing voor NPO Radio 1

Iedereen in medialand is toch wel een beetje bang voor journalist Sven Kockelmann. Niet omdat hij je kan maken of breken à la Frenk van der Linden (lees: onderbuikgevoelens aanwakkeren en zelfmoorden in je omgeving voor zijn eigen doel misbruiken), maar omdat Kockelmann een meesterinterviewer is. Daar waar Van der Linden faalt en vooral zichzelf ontmaskert, is Kockelmann een journalist die de feiten niet schuwt.

Kom met onzin niet aan bij Kockelmann, want hij heeft het zo door. Neem alleen al het pijnlijke interview dat hij hield met Jan – ik mag ongevraagd aan tieten van vrouwen zitten – Roos, over het Associatieverdrag met Oekraïne. Roos blijkt na afloop werkelijk GeenIdee te hebben wat heel dat Associatieverdrag nu eigenlijk behelst.

Het KRO-NCRV Radio 1-item Stand.nl wordt sinds deze week gepresenteerd door Kockelmann. Voor wie het item niet kent: luisteraars bellen in om hun mening – voor of tegen en waarom – te geven over de stelling van de dag. Ook komen twee relevante sprekers, bijvoorbeeld politici, aan het woord. Met het waarom lijkt een flink aantal inbellers toch nog wat moeite te hebben, en wie dan Kockelmann aan de lijn heeft, heeft een probleem.

Kregen inbellende luisteraars vóór de komst van Kockelmann nog volop de ruimte om de verkalkte grote teennagel van hun buurman te bespreken bij een topic over jihadisten, de meesterinterviewer weet godzijdank de scherpte weer terug te brengen. Niet-onderbouwde insinuaties over bijvoorbeeld vluchtelingen, weet hij met een simpele ‘dus?’ te ontmantelen als exact dat: niet onderbouwde insinuaties. En daar hoef je bij Kockelmann dus niet mee aan te komen. Had Stand.nl voorheen nog veel weg van een theekransje voor eenzame ouderen, met Kockelmann aan het roer wordt al het bloemetjesservies van tafel geveegd.

Online zijn de reacties echter minder enthousiast. “Help, Sven Kockelmann is terug op de radio, hij is nog geen steek veranderd”, schrijft iemand op Twitter. “Nog twee weken Sven Kockelmann en niemand durft meer naar standpunt.nl te bellen”, tweette Anne Spapens. Die angst begrijp ik wel. Al ben ik dus fan van Kockelmann (mocht dat je tot nu toe nog niet zijn opgevallen). Mensen die bang zijn voor Kockelmann zijn eigenlijk bang dat ze erachter komen dat hun mening niet gebaseerd is op feiten, maar op de onderbuik, en dat ze dus ontmaskerd kunnen worden.

Op Twitter roept men verongelijkt dat Kockelmann inbellende luisteraars afkapt en dat is niet netjes want vrijheid van meningsuiting enzo. Maar soms mogen inbellers best een beetje tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Vooral voordat ze met naam en toenaam aan tout Radio 1-luisterend Nederland tonen dat de verbindingen in hun hersenen niet behoorlijk werken. En dat doet Kockelmann. Soms een beetje venijnig, maar uitermate effectief. Kockelmann toont aan dat iedereen overal wel iets van kan vinden, maar dat een onderbouwd standpunt toch wel iets meer is. Wat een verademing.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)