Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tactisch op een vrouw stemmen doe je op deze vrouwen

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
396 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2017-03-10-om-14.02.09
Het is de hoogste tijd dat de Tweede Kamer voor de helft uit vrouwen bestaat
De Tweede Kamer is geen afspiegeling van onze samenleving. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om het aantal vrouwelijke Kamerleden: wij vrouwen maken weliswaar de helft van de samenleving uit, maar van de zetels in de Kamer wordt slechts 38% bezet door een vrouw. Daar móet verandering in komen, maar de kandidatenlijsten voor 2017 zijn niet bepaald hoopvol. Slechts 35% van de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen is namelijk vrouw. Wat lijsttrekkers betreft is het helemaal jammerlijk: slechts vier van de 28 partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben een vrouw aan kop.
In 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingesteld in Nederland. Sinds 100 jaar mogen we ons dus verkiesbaar stellen. In die 100 jaar is dit de ontwikkeling die de politiek heeft gemaakt: een Tweede Kamer waar het witte Old Boys Network nog steeds de regel is. We kunnen de mond wel vol hebben van emancipatie en gelijkwaardigheid, maar als we de daad niet bij het woord voegen zijn die woorden niets waard. Het is dan ook de hoogste tijd dat de Tweede Kamer voor de helft uit vrouwen bestaat.
Sinds ik stemgerechtigd ben, heb ik – net als velen – altijd op een vrouw gestemd. Meestal de eerste vrouw op de lijst. Ik had er niet bij stilgestaan dat dit uiteindelijk niet tot meer vrouwen in de Kamer leidt, hoe goed bedoeld mijn stem ook was. De mensen achter ‘Stem op een Vrouw’ hebben deze verkiezing een succesvolle campagne gelanceerd waarin ze iedereen die op een vrouw wil stemmen aanmoedigen op een lager geplaatste vrouw te stemmen, om zo de balans weer recht te zetten. Ze leggen uit hoe het zit:
"Veel mensen stemmen al op vrouwen. Vaak stemmen kiezers echter op de eerste vrouw op de lijst. Dat is goed bedoeld – en leuk voor de vrouw in kwestie – maar resulteert niet in meer vrouwen in de Kamer. De voorkeurstemmen die een vrouw extra krijgt, worden verdeeld over de volgende namen op de kieslijst, onder haar naam. En dat zijn in ongeveer 70 procent van de gevallen mannen. Hoe kunnen we de balans dan rechtzetten? Door strategisch op een vrouw te stemmen. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil."
Hoe kunnen we de balans dan rechtzetten? Door strategisch op een vrouw te stemmen. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil.
Ik heb even de moeite genomen om de peilingwijzer van 9 maart erbij te pakken en voor alle partijen na te gaan op welke vrouw je volgens dit principe zou moeten stemmen. Behalve de SGP, omdat de SGP in het jaar 0 is blijven hangen: er staan geen vrouwen op die lijst.
Om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat-Kamerlid ten minste 15.000 stemmen halen. Het is daarom belangrijk dat de stemmen geconcentreerd worden.
De uitkomst voor wie tactisch op een vrouw wil stemmen:
VVD (23 – 27 zetels): Plaats 30: Chantal Nijkerken-de-Haan PVV (21 – 25 zetels): Plaats 27: Daniëlle de Winter PvdA (11 – 13 zetels): Plaats 12: Joke de Kock of Plaats 14: Marith Volp SP (14 – 16 zetels): Plaats 23: Sun Yoon van Dijk-van-Leeuwen CDA (18 – 20): Plaats 20: Lenny Geluk-Poortvliet of plaats 21: Hilde Palland D66 (17 – 19 zetels): Plaats 18: Antje Diertens of plaats 20: Monica den Boer CU (5-7 zetels): Plaats 6: Stieneke van der Graaf of plaats 10: Joëlle Gooijer-Medema GroenLinks (15-17 zetels): Plaats 19: Isabelle Diks PvdD  (4 – 6 zetels): Plaats 5: Femke Merel Arissen, plaats 6: Eva van Esch of plaats 7: Christine Teunissen 50PLUS (4 – 6 zetels): Plaats 8: Wilma Schrover DENK (0 – 2 zetels): Plaats 4: Gladys Albitrouw VNL  ( 0 – 1 zetel): Plaats 4: Tanya Hoogwerf FvD (0 – 2 zetels): Plaats 3: Susan Teunissen
Update: Ik heb geprobeerd de lijst samen te stellen met als basis de objectiviteit van de mensen achter Stem op een Vrouw. Dat betekent dat er ook partijen in staan waar ik – en ik overdrijf niet – als de dood voor ben. Ik heb gebruik gemaakt van de Peilingwijzer, wetende dat peilingen geen glazen bollen zijn waarmee je de toekomst kunt voorspellen. Peilingen zijn daarentegen wel de enige graadmeters van politieke voorkeuren. Dat betekent dat een aantal partijen niet in mijn lijst staat. Zelfs ook partijen die vrouwelijke representatie en diversiteit nu juist heel hoog op de politieke agenda hebben. Dat wringt. Daarom hierna de partijen met vrouwelijke lijsttrekkers alsnog:
Piratenpartij (10,8% vrouwen op de lijst): Nummer 1: Ancilla van de Leest Artikel 1 (55% vrouwen op de lijst): Nummer 1: Sylvana Simons MenS en Spirit/ Basisinkomen Partij/ V-R doet – met 40% vrouwen op de lijst – niet overal mee. In Arnhem en Utrecht nummer één: Tara-Joëlle Fonk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.