1.739
74

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

‘Tanja leeft’

De Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer leeft en ze verkeert in goede gezondheid, meldde haar vader tegenover mij.

Afgelopen weekeinde reisde ik af naar Denekamp en belde aan bij haar ouderlijk huis… Ik trof een tevreden man aan. Zijn dochter sloot zich in 2002 aan bij de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia FARC, een gewapende groepering die zich verzet tegen de centrale regering van president Alvaro Uribe. Na een legeractie in juli 2007 werden dagboeken gevonden waarin ze forse kritiek uitte op de linkse beweging die verder wordt verdacht van de smokkel van harddrugs en ontvoering. Daarna ontbrak elk spoor van de Twentse en werd voor haar welzijn gevreesd. Binnen de circa 10.000 manschappen sterke beweging staat de doodstraf op hoogverraad. Voor mijn boek ‘Rebellen met een Reden’ sprak ik de vader ook al vorig jaar. Toen wachtte de familie al twee jaar. Hij zei toen: ‘We krijgen zelf geen enkele signaal, waar we al jaren op wachten; dat is voor ons frustrerend. Ermee bezig zijn maakt het voor ons alleen maar pijnlijker.’

In december deden haar ouders via de Wereldomroep een oproep aan hun dochter voor een levensteken. ‘De vraag of je nog in leven bent en waar je bent, hoe het met je gaat, houdt me dag en nacht bezig,’ aldus een geëmotioneerde moeder. Een directe reactie bleek niet mogelijk maar de informatie dat ze nog in leven is, werd vernomen via ‘hele betrouwbare bronnen’, aldus de vader. ‘U begrijpt: We zijn heel blij.’ Om haar leven niet in gevaar te brengen weigert de familie Nijmeijer verder commentaar.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken spant zich niet in voor de voormalige studente Spaans die in Colombia een veroordeling wacht wegens rebellie tegen de Staat, zo meldde mij een woordvoerder. ‘We proberen haar niet los te weken van de FARC. Ze is volwassen en heeft er zelf voor gekozen.’ Uit informatie van omgekomen FARC-kopstukken blijkt dat nog vier Nederlanders training, politiek en militair onderricht hebben gekregen bij de FARC, de laatste grote verzetsbeweging van Latijns-Amerika.

Eerlijk gezegd zou ik er graag een kijkje nemen. Voor suggesties hou ik me aanbevolen.

De foto is een still van een video-opname van haar moeder in 2005 toen die bij haar op bezoek was. Toen bleek Tanja ook al drie jaar als vermist te zijn opgegeven door haar ouders.

Dit stuk staat ook op arnoldkarskens.com
Het artikel Guerrilla-Tanja leeft nog in De Pers werd tot ver in het buitenland opgepikt.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)