665
6

Schrijver

Raoul de Jong (1984) is schrijver. Hij schreef onder meer columns voor NRC Handelsblad en de boeken 'Het leven is verschrikkulluk', 'It’s Amaaazing' en 'Stinknegers'. Voor het laatste boek won hij de Dick Scherpenzeelprijs als jongste winnaar ooit.

Te voet naar Marseille

De lijntjes uit Google Maps zien we eigenlijk nooit met eigen ogen, dus wandel ik van Rotterdam naar Marseille

Ingefluisterd door zijn held Christopher Isherwood en met ‘A walk Across America’ van Peter Jenkins als voorbeeld, besloot Raoul de Jong om deze zomer door Europa te lopen. Als enige vertegenwoordiger van de geheime orde des Puck, Raoul’s overleden hond. Van zijn huis in Rotterdam naar zijn lief in Parijs, naar zijn moeder in Marseille. Om de mensen en gebieden waar hij normaal gesproken low cost overheen raast en die hij verder alleen kent als lijntjes op Google Maps, eens met eigen ogen te bekijken. En zo een beter idee te krijgen van de wereld waarin hij leeft.

Raoul de Jong schrijft voor NRC een zomerserie over zijn wandelreis. Om de dag verschijnt ook op Joop een artikel. Wat eraan vooraf ging:

Het gebeurde een paar weken terug in de Thalys, ergens tussen Rotterdam en Parijs. Ik was in slaap gevallen met een boek van een van mijn grote helden, de Engelse schrijver Christopher Isherwood, opengeslagen op schoot. Net voordat ik wakker werd, weer half bij bewustzijn, maar met de ogen nog dicht, hoorde ik hardop in mijn hoofd: “Jij moet deze zomer door Europa gaan lopen.” Wat bij mij de vraag opriep: was dit Christopher Isherwood? Want als dit Christopher Isherwood was, dan was dit een divine intervention. En als dit een divine intervention was, moest ik dan daadwerkelijk deze zomer door Europa gaan lopen?

Het leek het meest idiote idee ooit – ik ben niet sportief, ik rook, drink en heb een enorme voorliefde voor dutjes – maar alles in en aan me leek te schreeuwen: ja!

Lees verder bij NRC

Foto: Tatiana Stoute

Geef een reactie

Laatste reacties (6)