890
18

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Teeven mocht altijd al blijven

Zo zijn de Haagse manieren, zo zijn de Binnenhofse normen

Ik weet niet wat erger zou zijn geweest voor de nabestaanden van Alexander Dolmatov: het zonder meer aanblijven van staatssecretaris Fred Teeven of de trieste charade die donderdag in de Kamer is opgevoerd.

De media mochten dan beweren dat zijn positie ‘aan een zijden draad hing’, in werkelijkheid is hij geen moment in gevaar geweest. De door Geert Wilders beknaagde VVD kon het zich niet veroorloven om hét boegbeeld van zogenaamde daadkracht te laten vallen, de PvdA wist dat met Teeven het hele kabinet ten onder zou gaan, was het niet vandaag, dan toch morgen. Dus voerde men een toneelstuk op van één dag met schorsingen en intern overleg, zodat de staatssecretaris tenslotte de rug rechtte en aankwam met het cliché dat Haagse putdempers altijd gebruiken als het kalf verdronken is: hij ging niet aftreden maar optreden. Kijkers zagen nog net hoe de parlementariërs van alle partijen in de rij stonden om Teeven ferm de hand te schudden na het door hem “gewonnen” debat. Zo immers eist het de traditie.

Dat de zaak Dolmatov geen incident is, dat minstens driehonderd asielzoekers door fouten ten onrechte in vreemdelingendetentie en uitzettingsprocedures terecht kwamen, deed er niet meer toe.

Zo bleef Teeven het lot van zijn collega Co Verdaas bespaard. Wie was dat ook al weer? Staatssecretaris Co Verdaas moest al kort na zijn beëdiging aftreden omdat hij als gedeputeerde van Gelderland ten onrechte reiskosten had gedeclareerd. Dat had te maken met het feit dat hij formeel in Nijmegen woonde terwijl zijn bed feitelijk te Zwolle stond. Zulk een doodzonde kost je in Nederland je politieke kop. We zullen hem nooit terugzien.

Maar Teeven mocht blijven.

Dat mocht Piet Hein Donner in 2006 in feite ook. Hij trad af als minister van Justitie naar aanleiding van de beruchte brand in het detentiecentrum Schiphol waarbij vijftien asielzoekers opkwamen. Binnen een half jaar was hij alweer terug, ditmaal als bewindsman voor Sociale Zaken.

Zo zijn de Haagse manieren. Zo zijn de Binnenhofse normen.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (18)