1.529
55

GroenLinks-fractievoorzitter Tweede Kamer

Jesse Klaver is GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. In zijn portefeuille heeft hij Onderwijs en Wetenschappen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Klaver was voorheen voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren. Naast diverse bestuurlijke functies heeft hij veel ervaring met debatteren en het leiden van debatten. Tot 17 juni 2010 vertegenwoordigde hij de belangen van werkende jongeren als voorzitter van CNV Jongeren en als lid van de SER.

Tekort of niet, er is nu wel even genoeg bezuinigd

Ik richt mij tot de PvdA met het dringende verzoek niet mee te gaan in de bezuinigingsnijd van de VVD

Als ik vooruitkijk naar 2013 krijg ik visioenen, nachtmerries haast, van politici op fietsen die we zeven weken lang enkel ‘goedemorgen’ en ‘goedenavond’ horen zeggen en zich daartussen opsluiten in het Catshuis. De begroting voor het jaar moet rond, maar dat gaat niet makkelijk met Mark Rutte en Lodewijk Asscher aan het roer. Wekenlange discussies tussen VVD-bezuinigen en PvdA-nivelleren staan ons te wachten. Ik roep het kabinet op: doe het niet. Niet in het Catshuis, niet in de Trève-zaal, niet in het torentje.

GroenLinks en PvdA vinden elkaar waar het gaat om de wens de economie niet kapot te willen bezuinigen. Maar voor de PvdA leidt deze wens onder het kabinet Rutte II tot gebroken beloftes. De partij kreeg afgelopen oktober de rekening gepresenteerd van de kaart die de VVD trok:  – begrotingsfetisjme – . De 18 miljard van Rutte I, de 12 miljard uit het Lente-akkoord en nog eens 16 miljard van Rutte II. De PvdA heeft al voor 46 miljard bezuinigen getekend. Maar nu uit cijfers van zowel DNB als het CPB blijkt dat zelfs dit niet voldoende is om te voldoen aan de Europese begrotingsregels, roep ik op: bezuinig niet verder!

Kop in het zand
Natuurlijk, de CPB-voorspelling van maart 2013 telt pas echt, maar je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het voorlopig niet gaat meevallen. Keer op keer worden de groeiramingen in Europa neerwaarts bijgesteld. Regeren is vooruitkijken, zeggen ze vaak. Maar dit kabinet steekt de kop in het zand. Terwijl het uitstellen van de beslissing wel of niet extra te bezuinigen schadelijk is voor de Nederlandse economie. Hoe meer onzekerheid over extra bezuinigingen, hoe lager het consumentenvertrouwen, hoe minder groei en hoe meer mensen zonder baan. Daarom is nu het moment om duidelijk te maken dat er grenzen zijn aan de bezuinigingskaart van de VVD.

En het kan ook gewoon. De begrotingsregels van dit kabinet stellen dat Nederland zich moet houden aan de Europese regels. Binnen de Europese Commissie wordt echter al gezinspeeld op een soepelere toepassing van deze regels. De Commissie heeft hierin medestanders, die ook recent hebben ingezien dat verstandig hervormen beter is dan hard bezuinigen. De directeur van het CPB roept het bij elke mogelijke gelegenheid, het Verenigd Koninkrijk besloot niet verder te bezuinigen ondanks tegenvallende tekortcijfers, en zelfs het IMF roept nu op tot minder bezuinigen. Voortschrijdend inzicht bij al deze autoriteiten moet toch tot nadenken zetten, ook bij dit kabinet.

Niet nogmaals Catshuis-taferelen
Ik richt mij daarom tot de PvdA met het dringende verzoek niet mee te gaan in de bezuinigingsnijd van de VVD:  doe Nederland niet nogmaals Catshuis-taferelen aan. Jullie zijn de VVD tegemoet gekomen toen het uitspelen van de ‘nivelleringskaart’ hen te gortig werd; nu is het hun beurt om de PvdA tegemoet te komen bij het uitspelen van hun ‘bezuinigingskaart’.

Of GroenLinks een alternatief heeft? Jazeker! Vergelijk de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks maar eens met die van het Regeerakkoord, en je zult zien dat het belasten van vervuiling en in ruil daarvoor het verlagen van het de inkomstenbelasting – met meer dan 1000 euro per werkende – de economie wel aan de praat krijgt, met koopkrachtbehoud én banen. Misschien een leestip voor Rutte en Asscher onder de kerstboom, die doorrekening.

Dit artikel verscheen op de website van GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (55)