719
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Tel vooral goed zelf je schaapjes

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Slaapproblemen. Blijf uit de buurt van slaapmiddelen!

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Moeite met slapen? Misschien biedt het enige troost als je leest dat het een wereldwijd probleem is. Uit een onderzoek in acht landen onder 40.000 mensen blijkt dat men ook in Azië en Afrika meer moeite heeft in slaap te vallen en voldoende rust te krijgen.

Maar liefst 16,6 procent van stadsbewoners in Kenya en plattelandsgebieden in Zuid Afrika, Tanzania, Ghana, Bangladesh, India, Indonesie en Vietnam zegt slaapproblemen te hebben. Vooral in Bangladesh worstelen de mensen met slaapklachten. Het is niet vreemd in een wereld waarin de 24 uurseconomie onze slaappatronen verstoort. Is het erg? Onvoldoende slaap betekent dat je minder goed met stress om kunt gaan en dat kan invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. Het is dus belangrijk dat je vannacht niet gaat liggen tobben over die arme Bangladeshi’s die niet in slaap vallen. Tel vooral goed zelf je schaapjes. O ja, en een tip van mij: Blijf uit de buurt van de slaapmiddelen.

Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Het effect van muziek op ons welzijn 

Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)