354
4

Redacteur VARA

Geboren in Roemenië, spreekt 6 talen, heeft een hoge fascinatie voor muziek, is verliefd op kunst, nieuwe media en het liefst een combinatie daarvan, houdt van de obscure uithoeken van het wereldwijde web en maakt soundscapes. Ze studeerde industrieel design en journalistiek, schreef poëzie in een vorig leven en doet elke dag een nieuwe ontdekking.

Telefoonziek

Daar op dat spiegelgladde oppervlak leven kleine ziekteverwekkers als Marie Antoinette in een taartenboetiek

Hij is zo mooi, glad, strak en slim. Zo zacht aan je vingers en lekker handzaam, altijd bij je en soms zelfs onder je kussen – je smartphone – altijd en overal tot je dienst. Maar hij kan je ook besmetten, met bijvoorbeeld griep, diarree en je zelfs lelijke oogontstekingen bezorgen. Je digitale vriend is namelijk een van de grootste bacterie-huisvesters van onze tijd.

Kijk maar eens goed naar die vette laag op je scherm; daar op dat spiegelgladde oppervlak leven kleine ziekteverwekkers als Marie Antoinette in een taartenboetiek.

Volgens Jeffrey Cain,  onder andere voorzitter van de American Academy of Faminly Physicians, heb je net zoveel kans om ziek te worden van je telefoon als van de deurklink van het toilet.

Dit is natuurlijk oud nieuws, maar schijnbaar is het probleem alleen maar groter geworden. Een Brits onderzoek uit 2011 toont aan dat één op de zes telefoons een speeltuin is voor de E.coli bacterie – faeces dus.

Jawel,  de kleine bruine rakkers die onlangs in het nieuws waren vanwege het bevolken van onze broodjes kebab. Díe laten we nu massaal staan. Moeten we dan nu ook stoppen met sms’en en bellen?

Dat misschien niet, maar wél moeten we onze handen beter wassen. En dan met name de heren. In eerdere onderzoeken is namelijk aan het licht gekomen dat de mannenhand een vriendelijkere omgeving is voor de ongezellige micro-organismen dan het poezelig, naar zeep riekend dames-equivalent.  Maar, onderzoeken…We zijn er niet altijd dol op en het naleven van adviezen zoals vaker en langer handen wassen nemen we dikwijls voor lief.

Het alternatief: maak er kunst van. Dat bedacht de New Yorkse kunstenaar Jonathan Keller Keller terwijl hij met zijn vettige, mannelijke, bacteriën-geïnfecteerde vingers, én gezicht, het scherm van zijn iPhone beroerde. Olieverfschilderijen zijn dus niet passé, het medium is alleen wat veranderd… Het enige wat je nodig hebt is smerige vingers, wat talg en een smartphone.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)