Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Telegraaf kiest tegen paars

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nog voordat het regeerakkoord goed en wel bekend is, maakt De Telegraaf al een keuze
‘Kiezersbedrog VVD’ verknoeit de Telegraaf de ochtend van zijn lezers met kopletters die de rest van de papieren media voor de wederkomst van Christus op aarde zou bewaren.
Daaronder staat een bericht over de zeer bescheiden wijziging van de hypotheekrente-aftrek die er blijkbaar aan zit te komen: die wordt met een half procent per jaar teruggebracht om tenslotte te blijven steken op de eerste belastingschijf. Dat gaat gepaard met een navenante verlaging van de inkomstenbelasting.
Het begint allemaal in de hoogste schrijf. Met andere woorden: de kaasschaaf wordt gezet op de villasubsidie, de middengroepen zijn pas veel later aan de beurt. Zou de aftrek direct over de gehele linie worden aangepakt, dan scheelde dat huizenbezitters met een aftrek van 300 euro, vijftien euro per maand maar dat gebeurt dus niet als De Telegraaf gelijk heeft. Alles bij elkaar ziet het er naar uit dat huurders meer te vrezen hebben van het nieuwe kabinet want hen hangt ‘liberalisering’ boven het hoofd.
De Telegraaf heeft ook al de hand gelegd op een lijstje ministers. Voor één functie is nog geen kandidaat bekend: wonen en rijksdienst. Wel dat deze hete aardappel, waar de erosie van de hypotheekrente-aftrek onder valt en het ontslaan van ambtenaren, in de keel van een VVD-er wordt geduwd. Een ding is zeker: die zal de komende jaren dagelijks bevend De Telegraaf opslaan.
Hoe anders gedroeg De Telegraaf zich in de paarse jaren negentig. De krant was toen naar het midden opgeschoven. Chef politiek Lunshof volgde Bolkestein op armlengte. Als die een schot voor de boeg loste, wat hij regelmatig deed, toonde hij daarvoor sympathie maar van grote campagnes was geen sprake, laat staan dat De Telegraaf de VVD van kiezersbedrog zou beschuldigen.
Dat is nu anders. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs, zoon van een MKB-er, denkt dat hij het volksgevoel fijn aanvoelt. Hij stemt het redactioneel beleid van zijn krant af op het soort onvrede dat door Fortuyn en Wilders is losgewoeld. Dat is een hele ommezwaai want de oude Lunshof had een afkeer van de goddelijke Kale, die hij in de grond als een charlatan beschouwde.
Dat is nu allemaal héél anders. De Telegraaf aarzelt niet meer om de VVD frontaal aan te vallen. Dat zal wennen zijn voor die partij. Heel, heel erg wennen. Kapot geschreven worden door de Telegraaf, misschien kunnen de PvdA-ministers in het nieuwe kabinet hun collega’s alvast voorbereiden op hoe dat voelt en hoe je dan geestelijk overeind blijft.
Kan Wilders zich nu rijk rekenen? Dat kon nog wel eens tegenvallen. De eigenaren van het dagblad – de Brabantse familie van Puijenbroek heeft nog steeds dertig procent – willen hun financiële positie niet in de waagschaal stellen met populistische experimenten. Daar hebben ze geen belang bij. Een Wilderskrant zal De Telegraaf daarom nooit worden.
Ik denk dat Sjuul Paradijs en Paul Jansen c.s. de komende tijd rechtse CDA-ers om commentaar gaan vragen. Niet Buma wordt de heldin van De Telegraaf, maar Mona Keizer. Let op mijn woorden. 

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.