731
31

Tweede Kamerlid PvdA

Teleurstellend: Rechtbank blokkeert concurrentie kabelmarkt

De laatste jaren zien we dat de prijzen voor het standaardpakket kabeltelevisie hoger worden, terwijl het pakket kleiner wordt. Dat is een teken dat de markt niet goed werkt

Het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBB) heeft vandaag het besluit van OPTA vernietigd om concurrentie af te dwingen op de kabel. Je kunt er meer over lezen op de website van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het is een telerustellend besluit van de rechtbank.

Al sinds ik in de Kamer zit, heb ik me ingezet voor concurrentie op de kabel. Als consumenten geen keuze hebben, kunnen bedrijven straffeloos hun prijzen verhogen of kwaliteit verminderen. De laatste jaren hebben we gezien dat de prijzen voor het standaardpakket kabeltelevisie hoger geworden zijn terwijl het pakket vaak kleiner geworden is. Dat is een teken dat de markt niet goed werkt. Kabelmaatschappijen betalen nieuwe diensten uit het tarief voor kabeltelevisie. Voor analoge kabeltelevisie bestaat geen echte concurrentie.

Met de oude vertrouwde kabel-TV kun je zonder problemen twee of drie toestellen aansluiten op hetzelfde signaal. Zonder kastjes of andere ingrepen.

Met de nieuwe telecomwet in de hand besloot OPTA concurrentie op de kabel af te dwingen. Dat werd eerst tegengehouden door Neelie Kroes in Brussel. Na een goede lobby, werd het verzet van Brussel gestaakt. Niks leek concurrentie op de kabel nog in de weg te staan, tot vandaag de rechtbank er een stokje voor stak. De redenering van de rechtbank is niet goed te volgen. Het CBB vindt dat OPTA onvoldoende heeft aangetoond dat sprake is van een regionale markt. Terwijl elke consument weet dat sprake is van een regionale markt. Als je in Ziggo-gebied woont, kun je immers geen klant worden bij UPC en omgekeerd.

Het is de vraag wat er nu kan gebeuren. Tele2 en andere concurrenten zijn nu weer volledig afhankelijk van de medewerking van de kabelbedrijven. Wellicht kan OPTA een nieuw besluit nemen met verbeterde onderbouwing, maar het risico dat de redenering opnieuw wordt vernietigd door de rechtbank lijkt levensgroot.

Aangezien het CBB de wet nu op deze wijze toepast, zou een wetswijziging een mogelijkheid kunnen zijn, want dit was nooit de bedoeling van de wet. De Europese regels bieden erg weinig ruimte voor eigen nationale aanpassingen, dus dat zal niet eenvoudig zijn.

Dit besluit van de rechtbank is een klap voor consumenten, maar ik ben vastberaden door te gaan om te zorgen dat consumenten kunnen kiezen. Ook voor een andere aanbieder van kabeltelevisie

Geef een reactie

Laatste reacties (31)