993
17

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ten aanval: voor veel vrije dagen!

Als de vaste vrije dagen bedreigd worden, die bij ons vaderland horen als het Wilhelmus, dan past niet de verdediging, maar de aanval

De Amsterdamse wethouder Eric van den Burg heeft per tweet opgeroepen tot afschaffing van Tweede Kerstdag. Die moet – vindt hij – vervangen worden door een extra roostervrije dag.

Tweede Pinksterdag stond al eerder onder schot. Tweede Paasdag is evenmin veilig. De wethouder zal tijdens de nazit van zijn copieus diner op 25 december wel tot het slotsom zijn gekomen, dat Tweede Kerstdag ‘niet meer van deze tijd’ is en daarom in aanmerking komt voor ‘hervorming’, wat in zijn kringen een veel gebruikte aanduiding is voor ‘het afschaffen van collectieve verworvenheden, vooral als gewone mensen daar iets aan hebben’.

De volkswoede is inmiddels losgebarsten. Van den Burg wordt overladen met haatmails en verwensingen, terwijl uiteraard het vermoeden tot uiting komt dat hij een agent is van de islamisering. Helaas is deze kritiek uitsluitend defensief. Het gaat steeds om het behoud van de Tweede Kerstdag. Men werpt als het ware een wal op rond dit etmaal van uitslapen en wegdrinken van de kater met de flessen wijn die op de 25ste onaangebroken bleven. En anders wil men zijn uitstap naar de woonboulevard niet laten verpesten – ook nu de crisis tot kijken en niet kopen noopt.

Dat is dun, mijne dames en heren. Dat is zeer dun. Als de vaste vrije dagen bedreigd worden, die bij ons vaderland horen als het Wilhelmus, dan past niet de verdediging, maar de aanval. Nu zegt u: “Dat heeft geen zin want de VVD en PvdA staan zo laag in de peilingen dat zij het kabinet nooit zullen laten vallen.” Ha! Het enige antwoord op dit defaitisme luidt: de Belgische onafhankelijkheid is gegrondvest op une alliance monstrueuse, een monsterverbond. “De huidige regeringscoalitie is al zo’n verbond”, werpt u nu tegen. Ik neurie dan ten antwoord die oude evergreen: “Anything you can do, I can do better. I can do anything better than you.” Wij vormen een grote heterogene coalitie die opkomt voor meer vaste feestdagen, een coalitie nog monsterlijker dan die van VVD en PvdA.

Ook hier geldt het beginsel: geen compromissen sluiten, maar uitruilen, elkaar iets gunnen. Gelovigen en ongelovigen strijden samen voor meer vrije dagen. Daarbij steunen zij elkaar. Door onze gezamenlijke strijd worden feest- en herdenkingsdagen zó opgewaardeerd, dat geen enkele malloot het ooit nog in zijn hoofd krijgt om er maar een paar af te schaffen. Hij weet dan dat hij er elf keer zoveel bij krijgt.

Hier vast een aantal suggesties:

Katholieke feestdagen:  1. Maria Lichtmis (2 februari), 2. Sacramentsdag (7 juni), 3. Petrus en Paulus (29 juni), 4. Maria Hemelvaart (15 augustus), 5. Allerheiligen (1 november), 6. Allerzielen (2 november). Christus Koning was ook mooi geweest maar dat valt altijd op een zondag.

Feestdagen voor aanhangers van het nieuw-heidendom: 7. Herdenking van de Commune van Parijs (28 maart), 8. Oprichting vrijdenkersvereniging ‘De Dageraad’ (12 oktober), 9. Bestorming van de Bastille (14 juli), 10. Feest van de Rede (10 november), 11. geboortedag de baron ‘Holbach (8 december).

Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Wat denkt U bijvoorbeeld van Hervormingsdag (31 oktober) of de Biddag voor het Gewas (tweede woensdag in maart)?

Voor uw suggesties houd ik mij van harte aanbevolen. Laten wij elkander met onze ideeën suggesties inspireren.

Als ze erom vragen, dan kunnen ze het ook krijgen! Ten aanval: voor veel vrije dagen!

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (17)