Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghanistan wordt bedreigd door meer dan alleen terreur

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Afghan national security force, Zabul governor leads poppy eradication operations

© cc-foto: ResoluteSupportMedia

Wijl de wereld zicht richt op terreur, ontwikkelt Afghanistan zich in een rap tempo verder tot een zelf gebruikende narcostaat
In Afghanistan volgde de afgelopen weken de ene bloedige aanslag op de andere. Eerst werd een truck met explosieven een diplomatenwijk in de hoofdstad Kabul ingereden: 90 doden en 400 gewonden. Daarna volgden er nieuwe aanslagen in de hoofdstad Kabul, waarvan een op een begrafenis, waarbij tientallen doden vielen. Echter, was dit slechts een begin van een reeks aanslagen die later ontketend werden. Wereldwijd brachten de aanslagen publieke verontwaardiging brachten teweeg. Verschillende politici spraken zich er over uit en kende steun toe voor terrorismebestrijding.
Helaas lijkt de internationale gemeenschap weinig oog te hebben voor hetgeen daadwerkelijk prioriteit zou moeten hebben om het land te stabiliseren, de wederopbouw van het land. Afghanen gaan al bijna 40 jaar gebukt onder de gevolgen van oorlog, waardoor ze terecht zijn gekomen in een vicieuze cirkel van structureel geweld. Oorlogsgeweld, waaronder terroristische aanslagen maken inmiddels onderdeel uit van de dagelijkse realiteit. Echter, is terreur momenteel niet de grootste dreiging voor de destabilisering van het land.
Afghanistan wordt namelijk langzaam ten gronde gericht door een gezwel van binnenuit: opium. Het opiumgebruik onder de bevolking, waaronder heroïne is sinds de ‘ war against terror ,’ naast het aantal terroristische aanslagen binnen het land, explosief gestegen. Van de 30 miljoen Afghanen, zijn inmiddels 3 miljoen verslaafd geraakt. In 2013 telde Afghanistan 1 miljoen opiumverslaafden, de stijging is buitengewoon immens.
De aanhoudende oorlog heeft onderhand geresulteerd in extreme armoede, honger, een hoge werkloosheid, psychologische schade en weinig tot geen toegang tot de gezondheidszorg. In sommige delen van het land, met name rurale gebieden, schijnt opium in vergelijking tot voedsel, een goedkoper alternatief te zijn om de honger te stillen. Een van de factoren, die naast het verlichten van mentale- en fysieke pijn, bijgedragen heeft aan het chronisch gebruik van opium onder Afghanen.
Wijl de wereld zicht richt op terreur, ontwikkelt Afghanistan zich in een rap tempo verder tot een zelf gebruikende narcostaat, die op den duur nog grotere gevolgen zal hebben voor de lokale bevolking. Om het door oorlog verscheurde land te stabiliseren zou er –naast het tegengaan van geweld- meer oog moeten zijn voor de wederopbouw van het land: het creëren van werkgelegenheid, armoedebestrijding en goede gezondheidszorg, waaronder verslavingsklinieken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.