Laatste update 15:02
4.325
78

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Terreur is niet het monopolie van radicaal rechts en de radicale islam

'Het is onmogelijk om deze terreurdaad – want dat was het – af te doen als de actie van iemand die plotseling waanzinnig is geworden. Daarvoor heeft Betts alles te goed voorbereid'

Connor Betts, de vierentwintigjarige massamoordenaar uit Dayton, Ohio, werd al na een halve minuut met een welgemikt schot van de politie uitgeschakeld. Daardoor heeft hij in het uitgaanscentrum van zijn vaderstad maar negen slachtoffers kunnen maken. Onder hen bevond zich zijn eigen zus. De meeste anderen waren Afro-Amerikanen. De dader ging zorgvuldig te werk. Zijn automatisch geweer had hij online in Texas besteld en bij een plaatselijke wapenhandelaar af laten leveren. Daar haalde Betts het op, geheel volgens de wapenwet van de staat Ohio. Voor hij de deur uitging, deed hij eerst een kogelwereld vest aan en hij vergat zijn oorbeschermers niet. Deze voorzorgsmaatregelen hielpen niet tegen het vuur van de politie. Wij zullen dan ook nooit weten wat hem precies bewoog om in de uitgaanswijk van Dayton een bloedbad aan te richten. Een manifest liet hij niet na. Dat is althans nog niet gevonden.

Afbeelding: Twitter

Lijst
Wel zijn Betts uitingen op sociale media nageplozen. Daarop manifesteert hij zich nu en dan als een metalfan en een duivelsaanbidder. Voormalige klasgenoten weten te vertellen dat hij graag intimiderend optrad. Ook is hij eens tijdelijk van school verwijderd omdat hij op de wc een lijst had gekrast van klasgenoten die dood moesten. Hij scheen dat soort lijsten trouwens wel vaker te maken. Ook van vrouwen die hij graag zou verkrachten. Volgens het Californische opiniemagazine Mother Jones komt misogynie vaker voor bij massamoordenaars. Klasgenoten beweren trouwens dat Betts bij de meisjes niets voor elkaar kreeg.

Een aantal tweets draagt een duidelijk politiek karakter. Eenmaal noemde Betts zich socialist. Hij was een aanhanger van de democratische presidentskandidaat Elisabeth Warren. In de dagen van het bloedbad op de school in Florida stuurde hij streekpolitici een aantal tweets waarin hij maatregelen eiste tegen het vrije wapenbezit in de Verenigde Staten. Er is echter niets te vinden over het stellen van een daad of het aanrichten van een zuiverend bloedbad. Wel dragen veel van zijn tweets een agressief karakter: “Cut the fences down. Slice ICE tires. Throw bolt cutters over the fences.” ICE is de Amerikaanse vreemdelingendienst.

Het is onmogelijk om deze terreurdaad – want dat was het – af te doen als de actie van iemand die plotseling waanzinnig is geworden. Daarvoor heeft Betts alles te goed voorbereid. In ons land zou wellicht de uitdrukking “kalm beraad en rustig overleg” vallen.

Sadisme
Als Nederlander begin je dan al gauw vergelijkingen te trekken met Volkert van der Graaf, maar Van der Graaf pleegde een politieke moord. Hij richtte geen bloedbad aan. Zou het een machtsfantasie zijn geweest? Wilde Connor Betts uiteindelijk zijn totale superioriteit voelbaar maken? Zijn satanisme wijst net als die lijstjes met potentiële slachtoffers op een sadistische instelling. Maakte Connor Betts afgelopen weekend zijn ultieme droom waar. Was dat het? Zijn geest hing tenslotte gezien die lijsten van de verkrachtingsfantasieën aan elkaar. Een bevestigend antwoord op deze vraag zou geruststellend zijn. Dan was er toch een steekje aan hem los.

Maar deze raadselachtige massamoord is juist niet geruststellend. Terrorisme blijkt opnieuw niet het monopolie te zijn van radicaal rechts en de radicale islam.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (78)