Laatste update 08:36
4.637
16

Psychiater en publicist

In 2003 debuteerde Bram Bakker als schrijver met "Te gek om los te lopen", een boek met kritische verhalen over de psychiatrie. Het boek kreeg enorm veel media-aandacht en leidde tot veel discussie. Het was een groot verkoopsucces: in korte tijd werden er ruim 10.000 exemplaren van verkocht. Sindsdien volgden nieuwe titels met grote regelmaat, soms met een andere auteur samen.

Naast boeken publiceert Bram al jaren columns, die voor een deel zijn gebundeld in "De dwarse psychiater". Ook leverde hij bijdragen voor zeer uiteenlopende media als Vrij Nederland, Psychologie Magazine, Volkskrant en VIVA. Iedere twee weken verscheen er tot begin 2011 in de zaterdagbijlage van het AD een column van zijn hand.

Over hardlopen publiceert Bram met grote regelmaat in tijdschriften als Runners World en Run2Day Magazine, en online bij Keep on Running

Terug naar normaal

Nog steeds rent de westerse mens zichzelf in 2020 totaal voorbij.

cc-foto: andreas160578

Dat wat tegenwoordig als een cursus ‘mindfulness voor mannen van middelbare leeftijd’ verkocht wordt, heette vroeger ‘vissen’.

De reden om je er aan te wagen is onveranderd: het hoofd tot rust brengen.

Het verschil is dat ‘mindfulness’ een modieus (en vaak prijzig) product is, terwijl ‘vissen’ een stoffig bejaardemannenimago heeft voor veel mensen.

Mindfulness is een van de vele leefstijlproducten die ons, de naïeve consument, steeds meer worden aangeboden. Je hoort het de ondernemers tegen elkaar zeggen: ‘Het is een geweldige groeimarkt, die leefstijl, eentje die de komende jaren ook niet verzadigd zal raken.’

‘Vissen’ was nooit een leefstijlproduct, en gelukkig ook maar.

De laatste gekkigheid is de overspannen aandacht voor ademhaling. Altijd zinvol om bij jezelf stil te staan bij de manier waarop je ademt en te bedenken wat dat over je zegt, maar revolutionaire nieuwe inzichten zijn er echt niet: we ademen al eeuwenlang op dezelfde manier, en om het nu ineens als ‘hip’ in de markt te zetten…

Ruim tien jaar geleden schreven Koen de Jong en ik ‘Verademing’, omdat we ademhaling ondergewaardeerd vonden. Het boek is nog steeds verkrijgbaar, er hangt geen groots verdienmodel achter, en het belangrijkste: het is nog precies even actueel als toen het verscheen. We zijn onderhand trots dat het nooit in de mode is geraakt, terwijl lezers het wel waarderen.

Het zijn slechts voorbeelden, maar ze demonstreren wel goed waar het momenteel mis gaat: veel mensen weten steeds minder goed hoe ze een beetje gezond moeten leven. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ze spenderen kapitalen om tot rust te komen en hun stress kwijt te raken. Ze kopen peperduur exotisch voedsel, omdat ze hebben gehoord dat het goed voor ze is. Een avondmaal met groente, aardappels en vlees is niet zonder risico’s, hebben sommigen zich wijs laten maken.

Vanuit economisch perspectief is alle bovenstaande begrijpelijk, maar is het ook noodzakelijk, of zelfs onvermijdelijk?

Nog steeds rent de westerse mens zichzelf in 2020 totaal voorbij. Verontrustend, en de oorzaak van veel ellende op allerlei terreinen van het leven. De oplossing is simpel, en helemaal geen product: we moeten weer een beetje normaal gaan doen, ons gewoon weer gaan gedragen als de beestjes die we zijn. Daar bestaat alleen geen cursus voor. De handleiding zit verstopt in jezelf, en daar moet je dus gaan zoeken. Niet in reclamefolders.


Laatste publicatie van Bram Bakker

  • De dokter als patiënt

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (16)