811
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Testikels en leefwijze

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Lijken we op chimpansees of andere apen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers ontdekten dat peuters van 2 al meer geneigd waren om gedrag te kopiëren als drie andere dreumesen het deden dan wanneer slechts eentje het deed. De resultaten van hun onderzoek verschenen in het vakblad Current Biology. Worden tweejarigen al door de meerderheid beïnvloed, is er sprake van peer pressure?

Het onderzoek toont ook dat menselijke peuters meer op die van chimpansees lijken dan op die van orangoetans. Dat zou volgens de onderzoekers suggereren dat mensen en chimpansees een zelfde manier van sociaal leren hebben. Dat zou best kunnen en het doet me denken in iets heel anders waarin mensen meer op chimpansees lijken.

Chimpansees vormen een vrolijk promiscue volkje, terwijl bij bijvoorbeeld de gorilla’s het mannetje wel een paar vrouwtjes heeft maar meer controle over ze uitoefent. Wat had dat volgens evolutiedeskundigen nu tot gevolgen? Chimpansees wisten nooit of de nakomelingen van henzelf waren en produceerden daarom erg veel spermacellen per keer: één shot meer kans.

In de evolutie is alles erop gericht om te overleven en voor te planten. Daarom hebben chimpansees zulke grote testikels. Gorillamannetjes hoeven zich nergens druk over te maken en hebben kleine ballen. Mensen zitten er precies tussen in. Mannen hoeven niet zo’n enorme last mee te slepen, maar reizen niet zo licht als de gorilla. Soms is de wetenschap een geweldig pretpark waar je toch altijd door gaat nadenken.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)