Laatste update 12 januari 2016, 10:44
6.720
69

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Testosteronbommen

Het gebruik van biologische termen om maatschappelijke fenomenen te verklaren is onzinnig en duidt op analfabetie

Ik loop al een week rond met een idiote vraag, waar ik als deskundige geen antwoord op weet, maar die voor de rest van de wereld de wenkbrauwen niet doet rijzen. Wat wordt er in hemelsnaam met het woord testosteronbom bedoeld? Als arts en man die vanwege de behandeling van prostaatkanker medicijnen slikt die me volledig van alle testosteron beroven, ben ik bovenmatig geïnteresseerd in het mannelijk hormoon. Dat geldt zeker als het gebruikt wordt om incidenten tussen bepaalde bevolkingsgroepen te karakteriseren.

Het mannelijk hormoon heeft een veelheid aan eigenschappen. Het bevordert eiwitaanmaak en vitaliteit, het stimuleert de zaadproductie (geen testosteron betekent geen nageslacht), het zorgt in de juiste omstandigheden voor lust, het heeft meer competitie tussen mannen tot gevolg, maar het zorgt ook voor meer gemeenschapsgevoel en behoefte gezin en vrienden te beschermen. Per jaar neemt de hoeveelheid testosteron bij mannen met 1% af.

Hebben testosteron en seksualiteit, lust en voortplanting iets met elkaar te maken. Jazeker. De paus zal het zelfs volledig met me eens zijn als ik zeg dat er een onmiskenbare relatie is en dat testosteron niet alleen voor de seksuele kenmerken zorgt maar ook het voortbestaan van de mens garandeert. Dus god de lieve heer heeft het volgens gelovigen zelf zo bedacht en voor wetenschappers is het duidelijk dat het een biologisch noodzakelijke evolutionaire ontwikkeling is om te voorkomen dat het leven op aarde een generatiefeestje is. Nee, het partijtje duurt voort door volgende generaties.

In principe hebben alle mannen en vrouwen het, maar vrouwen hebben er minder van en bovendien wordt het effect van testosteron minder opvallend door de invloed van vrouwelijk hormoon. Hebben mannen in Duitsland er meer of minder van dan mannen in Saoedi Arabië? Nee, daar is geen enkele aanwijzing voor, net zo min als er bewijs is voor grotere hoeveelheden testosteron bij Afrikaanse mannen dan bij Aziaten.

Kan het zijn dat er situaties bestaan waarin er meer testosteron in het lichaam gemaakt wordt? Ja, als mannen bijvoorbeeld een wapen in de hand gestopt krijgen gaat hun testosteronniveau aanzienlijk omhoog. Ook is er onderzoek gedaan naar supporters van voetbalclubs. Bij een overwinning van het eigen team gaat het testosteron omhoog. Zijn er onderzoeken gedaan naar wat er in de stations in Duitsland gebeurd is toen het land in 2014 wereldkampioen voetbal werd? Ik weet het niet, maar in het licht van wat er deze week gebeurd is lijkt me dat interessant en belangrijk om het hormoon testosteron vrij te pleiten van misdaden zoals aanranding en tasjesroof.

Het gebruik van biologische termen om maatschappelijke fenomenen te verklaren is daarom onzinnig en duidt op analfabetisme. In politiek en media komt het echter vaker voor dat men niet weet wat men zegt, maar dan moeten er altijd mensen zijn die zindelijk blijven denken.

Als de biologie de kenmerken van mensen die bij de gebeurtenissen in Keulen en elders betrokken waren onvoldoende kan onderbouwen is dan misschien de cultuur de schuldige? Dat mannen altijd geprobeerd hebben hun nakomelingschap zeker te stellen en dat deden door de seksualiteit van vrouwen te controleren zal niemand die wel eens een geschiedenisboek heeft gelezen ontgaan zijn. Het begint bij de Sabijnse maagdenroof en de strijd om Troje en het gaat door tot de mannelijke politici die zich nog altijd verzetten tegen het recht van vrouwen op abortus en het bepalen van hun eigen seksuele voorkeuren en wensen.

In de omgang tussen mannen en vrouwen is er daarom een soms ingewikkelde mix tussen lust en macht. En over de culturele aspecten van die relatie wereldwijd is veel geschreven, maar uiteindelijk gaat het altijd om de balans tussen de machtspositie van mannen en vrouwen en die heeft weinig met seksualiteit te maken, maar vooral met de economische en bestuurlijke positie van vrouwen. Zo lang die doorslaat ten gunste van mannen weerspiegelt het zich in de seksuele relaties. En niet andersom. Daarom is het belangrijk om overal ter wereld de positie van vrouwen te versterken en dat gebeurt ook door wereldwijde afspraken. Het gaat om het soort internationale afspraken waar mensen die zich tegen VN, WHO, UNDP, UNESCO en weet ik welke organisatie die zich met iets meer dan lokale problemen bezig houdt, zo hevig verzetten.

Het is een stap terug naar de middeleeuwen om de boel om te draaien en de heksenjacht te openen op vrouwen die aanleiding zouden geven of op mannen die door hun afkomst teveel testosteron mee de grens over zouden brengen als ze zich verplaatsen. Wat daar ook in Keulen is gebeurde, het gaat in de eerste plaats om het ondersteunen van de vrouwen die slachtoffer werden en het straffen van wie meende dat hij het recht had zich te misdragen ten opzichte van een vrouw.

En dit nog: seks tussen volwassenen die daar zin in hebben en het willen is nooit vies. Wat wel vies is – echt smerig – is om maatschappelijke gebeurtenissen te ‘laden’ met hormonen. Aanranding is een misdaad die altijd serieus genomen moet worden door de justitiële en bestuurlijke autoriteiten via straf en preventie zonder onderscheid des persoons. Misbruik maken van wat er gebeurd is om je politieke doelen te bereiken is zo vies. Hebben er buitenlandse mannen aan de misdaden op het station in Keulen meegedaan? Dan net zo streng straffen als wanneer Duitsers het gedaan hebben. Dan wennen ze snel aan hoe het normaal gesproken in Keulen toegaat. En testosteronbommen? Ik mag hopen dat het woord een snelle dood sterft en dat het duidelijk maakt dat gebruikers ervan gewoon helemaal niets begrijpen van de wetenschappelijke kennis en inzichten die mede in Europa ontwikkeld werden, als mensen zonder een behoorlijke ontwikkeling.

Cc-foto


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (69)