448
9

oud-directeur Amnesty International

Eduard Nazarski is sinds maart 2006 directeur van Amnesty International, afdeling Nederland. Hij werkte 15 jaar bij VluchtelingenWerk Nederland, waar hij eerst verantwoordelijk was voor de ondersteuning van vluchtelingen en later voor de beleidsbeïnvloeding. De laatste 6 jaar van zijn dienstverband was hij er algemeen directeur. Nazarski was tot zomer 2008 voorzitter van de European Council on Refugees, een samenwerkingsverband van 65 NGO's in 28 landen in Europa. Tot eind 2019 was hij directeur van Amnesty International

“The struggle for justice doesn’t end with me”

Een miljoen tweets hebben niet kunnen voorkomen dat Troy Davis gisteravond werd geëxecuteerd

Vannacht vond in de Amerikaanse staat Georgia de executie van Troy Davis plaats. Enkele dagen voor zijn executie sprak mijn collega van Amnesty International USA, Larry Cox, met Troy Davis.

Hij vroeg om het volgende met de leden van Amnesty te delen:

The struggle for justice doesn’t end with me. This struggle is for all the Troy Davises who came before me and all the ones who will come after me. I’m in good spirits and I’m prayerful and at peace. But I will not stop fighting until I’ve taken my last breath.

De afgelopen jaren heeft Ammesty International zich ingezet om te voorkomen dat de doodstraf, waartoe Troy Davis in 1991 werd veroordeeld, zou worden uitgevoerd. Steun voor zijn zaak kwam onder andere van beroemdheden zoals John Legend, Jimmy Carter, Al Sharpton, Desmond Tutu en de Paus.

Honderdduizenden mensen voerden de afgelopen weken op Twitter en door middel van online petities actie om de executie van Troy Davis te voorkomen. De NY Times wijdde op 16 september een artikel getiteld Digital Age Drives Rally to Keep a Georgia Inmate From Execution aan de invloed van online activisme. De website culturemap.com schreef op 19 september het volgende:

While the decision by the Georgia Board Pardons and Paroles will be based on the facts of the case, the hearing already shows just how successful social media can be. After hundreds of thousands of people around the globe have spoken out—through editorials, Facebook, text messaging, Twitter, and podiums. 

Een miljoen tweets hebben niet kunnen voorkomen dat Troy Davis gisteravond werd geëxecuteerd terwijl grote twijfels over zijn schuld 
blijven bestaan. Het defaitistische cliché “dat is een triest gegeven”, doet geen recht aan de impact die de betrokkenheid van zovelen heeft op de discussie over de afschaffing van de doodstraf in de VS en daarbuiten.

Grote twijfels over de schuld van Troy Davis blijven bestaan. Wel weten we wie verantwoordelijk is voor zijn dood. Sinds 1976 zijn in de VS 130 mensen vrij gekomen die ten onrechte veroordeeld waren tot de doodstraf. Soms na vele jaren on death row.Het Amerikaanse rechtsysteem is, zoals in elk land, imperfect.

Toegegeven, de VS hebben de afgelopen jaren stapje voor stapje hun leven gebeterd. 16 van de 50 Amerikaanse staten hebben de doodstraf afgeschaft en het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat de doodstraf niet mag worden uitgevoerd wanneer sprake is van ‘mental retardation’ of minderjarigheid.

In de veertig jaar dat Amnesty actie heeft gevoerd tegen de doodstraf is enorme vooruitgang geboekt. Toen Amnesty haar wereldwijde campagne tegen de doodstraf begon waren er slechts zestien landen die de doodstraf hadden afgeschaft, nu zijn dat er 139. Met 46 executies in 2010 en tot nu toe 32 in 2011 blijkt dat er in het geval van de VS nog een lange weg is af te leggen.

Met de steun van miljoenen blijven wij actie voeren tegen de doodstraf. Om Troy Davis nog eenmaal te citeren:

The struggle for justice doesn’t end with me 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)