Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

The winner takes it all

  •  
23-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over voetbal, testosteron, baby's, het economische zelfvertrouwen en de cup

Op 6 mei 2009 scoorde de Catalaanse voetballer Iniesta in de laatste minuut van de halve finale van de Champions’ league tegen Chelsea en verzekerde daardoor zijn voetbalclub Barcelona van een finaleplaats. Negen maanden later was er een geboorte-explosie in de regio.
Sommige kranten spraken over een toename van 45 procent, maar Spaanse onderzoekers wilden die wilde verhalen wel eens toetsen en rekenden het precies uit. Het was een toename van 16 procent. Ook geen slechte score.
Het artikel over dit onderzoek is te vinden in het kerstnummer – dat gewoontegetrouw ook een pretnummer is – van BMJ. Een mooie traditie: echte onderzoeken maar over onverwachte onderwerpen.
De onderzoekers analyseerden de geboorten in twee ziekenhuizen in Catalonië in februari 2010 (voor ze zekerheid: dat is negen maanden na die gewonnen halve finale). Ze vergeleken de geboortecijfers met die in de gehele periode van januari 2007 tot en met december 2011. En ja hoor, in februari was er sprake van een stijging van 16 procent en in maart 2010 een stijging van 11 procent.
Zou dat door Iniesta komen? Misschien. Die piek in geboorten in maart zal dan waarschijnlijk op de gedeeltelijke verantwoordelijkheid komen van Eto’o en Messi, want die scoorden in de door Barcelona gewonnen finale tegen Manchester United. Maar Barcelona wint vaak. Het moeten dus alleen de wedstrijden zijn die er écht toe doen die zorgen dat de Catalanen weer zoveel vertrouwen in de toekomst krijgen dat ze het erop wagen: laten we een kind nemen.
Inderdaad, de onderzoekers denken dat zo’n overwinning een gevoel van euforie oplevert, waardoor de gebruikelijke zorgen verdwijnen. Je ziet het ook in landen die een wereldkampioenschap winnen. Daar gaat het met de economie daarna beduidend beter.
Nederland verloor in 2010 de finale. Je moet eens zien hoe beroerd het met de vaderlandse economie ging! Het is trouwens net als met het testosteronniveau van de supporters. Dat stijgt bij een overwinning van het eigen team ook beduidend, terwijl het bij de supporters van de verliezende partij daalt. Dus ook meer mannen die er weer zin in hebben?
Betekent dit dat we meer moeten investeren in sport en met name in voetbal? Gewoon een voetballer die 100 miljoen euro kost aantrekken, want dan gaat het veel beter met de regio waar hij speelt? Het probleem is een beetje dat er maar één team kan winnen. The winner takes it all: de testosteron, de baby’s, het economische zelfvertrouwen en de beker.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Is roze kinderspeelgoed echt zo bepalend voor de toekomst van meisjes?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.