Laatste update 29 april 2019, 10:57
24.557
58

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Thierry Baudet is een slapjanus

Hij komt niet te voorschijn. Hij laat anderen het varkentje voor zich wassen. Hij houdt zich gedeisd als publiek leiderschap vereist is

When the going gets tough, the tough get going” roept John Belushi in the National Lampoon Animal House Show als  studentenhuis Delta de grootste crisis uit zijn bestaan beleeft. Thierry Baudet blijkt niet uit dat hout gesneden. Op het Binnenhof wordt hij niet gezien, voor de camera’s evenmin. Een buikloop hield hem binnenshuis, liet de partij weten. Hij was daar blijkbaar zelfs niet in staat om telefoontjes van de media te beantwoorden.

Baudet
Screenshot: NOS

Ondertussen moet mr. Theo Hiddema de kastanjes uit het vuur halen. Hij zoekt wel de publiciteit om te redden wat er te redden valt. In WNL op Zondag deed de gevreesde strafpleiter een gooi naar het wereldkampioenschap korzelig antwoorden geven toen presentator Rik Nieman hem  aan de tand voelde over de financiële mores in de partij. Zo kwam het verbaasde publiek erachter dat de ziekenhuisrekeningen rond Hiddema’s heupoperatie via het partijkantoor verliepen en dat het FvD de achttienhonderd euro die de verzekering niet dekte, zelf maar fourneerde. De vraag: “Sinds wanneer heeft de partij waar je actief in bent, iets met je zorgverzekering te maken?”, bleef ongesteld. Wel slaagde Hiddema erin Otten subtiel in diskrediet te brengen door het steeds maar te hebben over “een greep uit de kas”, terwijl hij tegelijk toezegde dat Baudet en zijn bestuur die term wel in wilden slikken als Otten nog dieper door het stof ging. Ook al was het – zei Hiddema – technisch geen greep uit de kas geweest omdat het ging om betaling voor een soort overwerk.  Je kon aan je water voelen dat de gevallen penningmeester dan ook van het Eerste Kamerlidmaatschap af zou moeten zien.

Het kan natuurlijk gebeuren dat het bestuur van een vereniging tegen de penningmeester zegt: “Henk (laten we zeggen dat hij Henk heet), Henk, je hebt je zo uit de naad gewerkt voor ons allemaal. Dat mag niet onbeloond blijven. Zit nou niet van nee te knikken. Je krijgt dertigduizend euro man, je hebt er recht op”. Daarna leidt de voorzitter het applaus. Zo gaat dat bij serieuze verenigingen met integere besturen maar in zulke kringen gebeurt het niet dat de penningmeester op een avondje zélf dertigduizend euro naar zijn eigen rekening doorschuift omdat hij vindt dat hij daar hard genoeg voor gewerkt heeft. Als dit vervolgens uitkomt, wordt het niet maandenlang binnenskamers gehouden om pas naar buiten gebracht te worden als de penningmeester in bijvoorbeeld de NRC iets heeft miszegd. Nee, dan heeft zo’n penningmeester geluk als hij nog de kans krijgt de eer aan zichzelf te houden.

Het Forum voor Democratie behoort niet tot zulke verenigingen. Wel heerst er intern een afrekencultuur: het is met je gedaan als je kritiek hebt op de leider. Dan laat deze je particuliere beerput opentrekken. Dan word je prijsgegeven aan de hoon van de volgelingen die deze leider op de sociale media heeft verzameld. Met Otten is een voorbeeld gesteld. Hiddema waarschuwde in zijn gesprek met Nieman de overige Eerste Kamerkandidaten van zijn partij. Met hen zullen gesprekken worden gevoerd over hun houding ten opzichte van Henk Otten.

Thierry Baudet schuilt ondertussen achter de gordijnen. Hij komt niet te voorschijn. Hij laat anderen het varkentje voor zich wassen. Hij houdt zich gedeisd als publiek leiderschap vereist is. When the going gets tough, the tough get going? Dat is aan deze slapjanus niet besteed. Hij hoort meer thuis bij Omega Theta Pi, de tegenstrevers van John Belushi, die in hun interne beleid wel wat met het FvD gemeen lijken te hebben. Eens moeten Baudets fans dat toch ontdekken.

Bekijk hier het interview met Theo Hiddema door Rik Nieman

Toevoeging Han van der Horst: maandagochtend bleek dat de beoogde senaatsfractie van het FvD dit weekend heeft vergaderd. Ze hebben Paul Cliteur tot voorlopig woordvoerder gekozen. Otten mag blijven als hij zich gedeisd had. Otten was er niet bij.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (58)