Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tijd voor het zakenkabinet Wijers?

  •  
23-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Verhagen_joopdebat.jpg
Frans Verhagen: Rutte en Verhagen moeten uit de weg omdat zij een breed gesteunde coalitie tegenhouden
Frans Verhagen pleit in een opiniestuk voor een zakenkabinet. Hij meent dat Rutte en Verhagen zichzelf hebben gediskwalificeerd door met Wilders in zee te gaan. Met de huidige verdeling van de parlementaire zetels is volgens Verhagen – zonder verkiezingen – alleen een zakenkabinet mogelijk. Bert van den Braak, parlementair onderzoeker en kenner van de parlementaire geschiedenis acht de komst van een zakenkabinet echter kansloos.
In het Joop-debat van dinsdag 24 april discussieert Frans Verhagen met Bert van den Braak, parlementair onderzoeker. Verhagen wil graag een zakenkabinet. Van den Braak is kenner van de parlementaire geschiedenis en acht de komst van een zakenkabinet kansloos. Volg het Joop-debat vanaf 11.45 op DeGids.fm.
Van alle kanten wordt aangedrongen dat Nederlandse politici ‘over hun schaduw heen springen’. In de krant-zonder-mening schrijft Raoul DuPré dat ‘politieke verlamming dreigt’. Vreemd is dat. Laat ik nu net gedacht hebben dat de politiek de afgelopen anderhalf jaar verlamd was, in de greep van pluchezitters die vooral belangen behartigden en een psychiatrische patiënt die vooral met zichzelf bezig was.
Maar goed, schaduw springen dus. Laten we even vaststellen dat Rutte en Verhagen gediskwalificeerd zijn. Als zij na deze treurige exercitie zouden springen dan zou het een flip flop zijn die Mitt Romney tot een kleine krabbelaar degradeert. Niet onterecht werd na het mislukken van de domme ‘paarse’ vier partijen poging geconstateerd dat Cohen zichzelf daar buitenspel had gezet (en wat mij betreft Pechtold en Halsema ook door überhaupt te denken dat het kon en het dan ook nog verdoemd paars noemend). Cohen is weg en Halsema ook. De diskwalificatie geldt ook voor Pechtold, die ineffectief oppositie heeft gevoerd. Rutte en Verhagen zouden Cohen moeten volgen.
Wat nu? Het lijkt me een illusie te denken dat wat een half jaar geleden nog mogelijk was, een vijf partijenkabinet voor echte hervormingen, nu zonder verkiezingen kan plaatsvinden. Die kans heeft de politiek niet moedige Rutte verspeeld. Het lijkt me evenzeer onzin om te denken dat de taboeonderwerpen die VVD, CDA en Wilders op tafel hadden door de oppositie als zodanig geaccepteerd zouden moeten of kunnen worden. Waarom zouden ze bijvoorbeeld de heilige koe van de hypotheekrente subsidie van de VVD accepteren?
Ondertussen weet iedereen dat de verschillen in het brede midden veel kleiner zijn dan de polarisatiestrategie van Rutte/ Wilders deed vermoeden. Onder druk wordt alles vloeibaar en moet zelfs de VVD wat inleveren op zijn falend beleid van de afgelopen anderhalf jaar, i.c. belastingverhogingen voor de hoogste inkomens (laten we het voor de media de Jinek-verhoging noemen, als eerbetoon aan het onbenul over de inkomenspiramide in Nederland), afbouw van de hypotheeksubsidie en verder opening van de arbeidsmarkt. Ook de snelwegsubsidies kunnen op tafel.
Rutte en Verhagen moeten geen praatjes hebben. Sterker, ik denk dat ze uit de weg moeten gaan omdat zij een breed gesteunde coalitie tegenhouden. Ze moeten de prijs betalen van hun affaire met Wilders. Met de huidige parlementaire verdeling is zonder verkiezingen alleen een zakenkabinet mogelijk dat een aantal problemen echt oplost. Hans Wijers is sinds vandaag vrij.
Tijd voor de regering Wijers. Weg met smierders als Leers, Hillens, Knapen, Rosenthal en Opstelten. Tijd voor een ander beleid.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.