922
12

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

Tikkende tijdbom India

Interne conflicten bedreigen het voortbestaan van de economisch supermacht India, waarschuwen onderzoekers zowel als ministers.

Voor dagblad De Pers bezocht ik afgelopen weken het land met de meeste conflicten ter wereld. U begrijpt voor mij als oorlogsverslaggever een ware snoepwinkel… Het woelige Oost-India, met name de deelstaten Assam en Manipur, alleen al telt tientallen gewapende groepen die zich actief verzetten tegen de regering in hoofdstad New Delhi. Hun motieven zijn niet altijd duidelijk en soms lijkt er sprake van criminelen die plunderen onder een politieke vlag, maar de eis mee te mogen snoepen van de economische voorspoed of de wens voor onafhankelijkheid klinkt overal door op het immense subcontinent dat 80 maal groter is dan Nederland.

Terwijl India samen met China tot de meest krachtige opkomende economieën ter wereld wordt gerekend, breekt premier Manmohan Singh zijn hoofd over de maoïsten, die hij ‘de grootste interne bedreiging ooit’ noemde. De aanhangers van de Communistische partij van India zijn in tweederde van de 28 deelstaten actief maar het prominentst aanwezig in de ‘rode corridor’, die dwars door de deelstaten Bihar, Chhattisgarh en Andhra Pradesh loopt. Dat is hartje India.

Minister van Binnenlandse Zaken Gopal Krishna Pillai voedde vorig week de angst onder de 1.1 miljard inwoners van India toen hij zei dat de maoïsten ‘tegen 2050 de macht willen grijpen’. De invloed van de circa 15.000 linkse rebellen groeit sterk onder de straatarme adivasi-stammen, de oorspronkelijke bewoners van India die door de zoektocht naar delfstoffen van hun land worden verdreven. Twee weken geleden doodde de groep 24 para-militairen in West-Bengalen.

Ik sprak dr. Nandini Sundar, professor sociologie aan de Delhi School voor Economie. Zij schat dat sinds de opstand zes jaar geleden begon inmiddels tussen de duizend en vijfduizend doden zijn gevallen. ‘Niemand telt het aantal in de vaak ondoordringbare gebieden en de regering meldt alleen de mensen gedood door de maoïsten.’ Zelf vindt ze de linkse opstand niet de grootste bedreiging voor de stabiliteit het land: ‘Dat zijn de Pakistaanse en hindoe extremisten die aanslagen plegen.’ Zo stierven in november 2008 zo’n 155 mensen bij aanvallen van Pakistaanse terroristen in de havenstad Mumbai. Rellen tussen Hindoe’s die 80% van de bevolking uitmaken, tegen moslims, die 13 procent vertegenwoordigen, zijn aan de orde van de dag. De professor: ‘In sommige delen van India is er sprake van een heuse burgeroorlog.’

Ook Ravi Nair, directeur van het Zuid-Aziatische Mensenrechtendocumentatiecentrum in New Delhi klinkt weinig optimistisch. Geen land ter wereld kent zoveel conflicten als India en oplossingen liggen niet binnen handbereik, meent hij in zijn met boeken en computers volgeladen kantoortje. Hij pleit voor een democratische dialoog van beide zijden, regering en de tientallen opstandelingengroepen. ‘Maar ik zie het nog niet gebeuren. Eerder demoniseren ze elkaar.’ De staat India waant zich door de economische groei die vorig jaar ondanks de wereldwijde recessie zes procent steeg, onaantastbaar. ‘De tijd is aan haar zijde, denkt ze.’

Volgens Akum Longcharti, politicoloog in conflict studies, en zelf behorend tot de minderheidsgroep Naga’s die sinds 1947 vecht voor onafhankelijkheid ontbreekt de wens om conflicten op te lossen. ‘India wil de onvrede beheersbaar houden. Tot nu toe is voor geen enkele vete een oplossing gevonden.’ Ook niet voor de noordelijke deelstaat Kashmir waar het overgrote deel van de bevolking zich bezet voelt door India. ‘Het resultaat is dat de spanning zich opbouwt en de staat op een dag in brokken uiteenvalt,’ waarschuwt hij.

Dit stuk staat ook op arnoldkarskens.com

Het overzichtsartikel ‘Tikkende Tijdbom’ kunt u nalezen in De Pers. Komende week volgen in deze krant enkele prachtreportages.

De foto nam ik in New Delhi, een familie verplaatst zich per scooter tijdens het spitsuur. Tien jaar geleden zouden ze de fiets hebben genomen, of gewoon hebben gelopen. De welvaart neemt voor velen, maar niet allen, toe. Zie daar de kiem van de problemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)