1.250
26

Jurist

Terphuis (37) is geboren in Teheran (Iran). Hij groeide op in een gezin met acht kinderen. Bij zijn geboorte bleek al vrij snel dat hij problemen had met zijn ogen. Oogoperaties waren voor zijn ouders onbetaalbaar. Zijn visuele beperking houdt in dat hij 6% met zijn rechteroog kan zien en 1% met zijn linkeroog. Zijn slechtziendheid heeft hem nooit belemmerd in zijn leven, maar juist steeds uitgedaagd om verder te gaan met zijn ambities en dromen.

Terphuis woonde tot zijn achttiende in Iran. Hij vluchtte omdat hij niet kon accepteren dat hij door de autoriteiten steeds in keurslijf werd gejaagd.
Toen hij eenmaal werd genaturaliseerd, besloot hij zijn naam te veranderen.

Timmermans, kom in actie! De Perzische Lente komt er aan

Komende maanden zullen zeer cruciaal worden voor Iran, voor het Midden-Oosten, maar ook voor westerse landen

Op 14 juni aanstaande vinden de presidentsverkiezingen in Iran plaats. De huidige president Mahmoud Ahmadinejad, die met steun van de hoogste geestelijke leider ayatollah Khamanei aan de macht kwam, is niet meer herkiesbaar. De liefde tussen deze twee mannen is inmiddels behoorlijk gekoeld. Ahmadinejad wilde de presidentiële bevoegdheden uitbreiden. Dat was tegen het zere been van de hoogste geestelijke leider, die het laatste woord heeft over alle staatszaken.

Machtsstrijd
De politieke messen worden nu flink geslepen. Iran bevindt zich momenteel in een totale politieke chaos. Komende maanden zullen zeer cruciaal worden voor Iran, voor het Midden-Oosten, maar ook voor westerse landen. Het is 5 vóór 12. De politieke chaos en instabiliteit vormen een serieuze bedreiging. Het westen moet in actie komen voordat het te laat is.

De pers en media in Nederland besteden nu nauwelijks aandacht aan de ontwikkelingen in Iran, omdat de verkiezingen ‘pas’ over vier maanden zijn. Dat is heel erg naïef. Momenteel gebeurt er heel veel in Iran vanwege die verkiezingen, en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Berichten die ik van mijn familie en vrienden uit Iran krijg, zijn zeer zorgwekkend.

Iran is een democratie binnen een dictatuur. De benoemde Leider van de natie, sinds 1989 ayatollah Khamenei, heeft de oppermacht. Twee belangrijke hervormingsgezinde kandidaten bij de vorige presidentsverkiezingen, Mousavi en Karroubi, zitten op bevel van Khamenei al heel lang in huisarrest. En ze mogen niet meedoen met de komende presidentsverkiezingen. De geestelijke leiders willen de macht behouden en voor dat doel zijn zij tot heel veel dingen in staat.

Terwijl het Iraanse volk gebukt gaat onder de sancties van het westen, de economische misère, en de onderdrukking, wordt door de politieke machthebbers in Iran een felle strijd geleverd. In Iran wordt gesproken over politiek kannibalisme. De angst is groot bij het Iraanse volk en de onzekerheid neemt toe. In aanloop naar de verkiezingen treedt de islamitische garde nog harder op tegen de bevolking om de eventuele opstanden de kop in te drukken. En er is tekort aan medicijnen, voedsel en andere noodzakelijke middelen.

Politieke chaos
Dat er momenteel in Iran sprake is van een totale politieke chaos en felle machtsstrijd, blijkt alleen al uit de vele tegenstrijdige berichten die uit Teheran komen; een kleine greep uit die berichten.

De ene keer roept Teheran dat de verrijking van het uranium zal worden opgevoerd en dat de internationale gemeenschap daarmee geen bemoeienis mag hebben. Even later komt het bericht uit Teheran dat Iran bereid is om de internationale atoomgemeenschap toe te laten in Iran voor controle. Weer een paar dagen later het bericht dat Iran de toevoer van olie naar westerse landen stop zet.

Een ander bericht uit Teheran duidt erop dat Iran rechtstreekse onderhandelingen wil voeren met de Verenigde Staten; de aartsvijand van Iran. Echter, ayatollah Khamanei heeft gisteren dit bericht ontkracht door te zeggen dat er geen sprake kan zijn van rechtstreekse onderhandelingen met Amerika.

Terwijl de ene hoge Iraanse functionaris roept dat de opstand in Syrië zonder geweld en oorlog moet worden beslecht, laat de andere hoge Iraanse functionaris uit Teheran weten dat Iran Syrië zal steunen om de bombardementen door Israël op een passende wijze te vergelden. Wie heeft in Iran het nog voor het zeggen en welke berichten zijn betrouwbaar?

De politieke chaos en instabiliteit vormen een serieuze bedreiging. De huidige president Ahmadinejad heeft bij herhaling gezegd dat Israël van de kaart moet worden geveegd. De Israëlische premier Netanyahu heeft bij de parlementsverkiezingen van vorige maand het atoomprogramma van Iran als topprioriteit van zijn campagne gemaakt. Zijn partij heeft de verkiezingen gewonnen. Het zijn signalen die de westerse landen zeer serieus moeten nemen. 

Actie
Ahmadinejad zal nog vier maanden president zijn van Iran. De Perzische lente is in opkomst. Het kan weleens een hele onstuimige lente worden, waarbij de catastrofale gevolgen veel verder reiken dan alleen Iran. Er is al zo vaak gepraat met Teheran. Het is nu tijd voor daden. Het zullen cruciale maanden worden tot de presidentsverkiezingen in juni.

Mijn dringende oproep aan minister Timmermans is dan ook heel snel vanuit Nederland en vanuit de Europese Unie in actie te komen.

Volg Sander Terphuis ook op Twitter


Laatste publicatie van Sander Terphuis

  • De Worstelaar

    De Iraanse rebel met een oer-Hollandse naam

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (26)