Laatste update 10 januari 2016, 18:46
1.157
17

Europarlementariër D66

Marietje Schaake is sinds 2009 Europarlementariër voor D66, en de Europese liberale fractie Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE).

Marietje Schaake is de ALDE Coördinator in de commissie voor Internationale Handel (INTA). Ze is woordvoerder voor de ALDE Groep over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP).

In de commissie voor Buitenlandse Zaken (AFET), werkt ze aan het versterken van de rol van Europa in de wereld. In de eerste plaats in de landen om de EU heen, met een focus op Turkije, Iran, Noord Afrika en het Midden-Oosten. In de subcommissie Mensenrechten (DROI) werkt ze aan het versterken van universele mensenrechten en coördineert ze de maandelijkse mensenrechtenresoluties voor ALDE.

Verder is ze vicevoorzitter van de parlementaire delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten, plaatsvervangend lid van de delegatie voor Iran en plaatsvervangend lid van de delegatie voor het Arabisch schiereiland.

Marietje werkt aan de voltooiing van de digitale interne markt en de hervorming van auteursrechten in Europa. Ze benadrukt het belang van een open internet en digitale vrijheden in de context van internet governance en digitale (mensen)rechten.

Naast haar parlementaire werk is Marietje Schaake onder andere lid van de European Council on Foreign Relations, commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en een WEF Young Global Leader in de groep van 2014. Ze heeft als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

Timmermans moet juiste zorgen aankaarten in Ankara

'De situatie in Turkije dreigt gevaarlijk te escaleren, maar van de Europese Commissie horen we niets'

Toen Eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vorige maand namens de Europese Unie hals over kop een deal sloot met Turkije, was D66 daarover zeer kritisch. De uitruil van het openen van toetredingshoofdstukken, en het betalen van 3 miljard Euro in de hoop dat Turkije vluchtelingen uit Syrië zal gaan tegenhouden, is cynisch en schimmig. Het is bovendien nog maar zeer de vraag of de gehoopte impact werkelijkheid zal worden, zeker nu de situatie in Turkije zelf steeds minder stabiel wordt.

Timmermans gaat binnenkort naar Turkije om te praten over de implementatie van zijn deal. Maar hij moet niet alleen daarover praten. Het is juist belangrijk dat hij, nu hij ervoor heft gekozen de banden met Turkije stevig aan te halen, ook andere problemen en zorgen aankaart. De situatie in Turkije dreigt gevaarlijk te escaleren, maar van de Europese Commissie horen we niets. Alleen al sinds Timmermans de deal met President Erdogan bezegelde, zien we opnieuw een reeks zeer zorgwekkende ontwikkelingen, en Timmermans lijkt een oogje dicht te knijpen.

Er werden opnieuw journalisten gevangen gezet. Prominente journalisten Can Dundar, en Erdem Gul worden ervan beschuldigd te hebben gespioneerd en staatsgeheimen te hebben gelekt. Ze zouden de staat in gevaar te hebben gebracht door foto’s te publiceren van vrachtwagens met wapens die aan ISIS moesten worden geleverd met medeweten van de Turkse geheime dienst. Zodra een onderwerp controversieel of gevoelig is, legt de Turkse regering een mediaverbod op.

Dat het in het land de verkeerde kant op gaat, is ook te merken aan het geweld in het Zuidoosten van Turkije, in Koerdische gebieden. Al tijdens het weekend waarin de deal tussen de EU en Turkije in Ankara ondertekend werd, voltrok zich in Diyarbakir een moord op klaarlichte dag. Het slachtoffer was Tahir Elci, de internationaal geprezen mensenrechtenadvocaat, die opriep de vrede tussen de PKK en de regering te herstellen.

Het herstel van die onderhandelingen is van het grootste belang. Maar President Erdogan noch de AK regering tonen vooralsnog enig initiatief; integendeel. De President beschuldigde voorman Selahattin Demirtas van de HDP, de partij waarin vooral Koerden in het parlement vertegenwoordigd zijn, van constitutionele misdaden. Niet alleen een gevaarlijke uitspraak op dit moment, maar vooral een teken dat de scheiding der machten door de President niet gerespecteerd wordt. Hij spreekt zich regelmatig persoonlijk uit tegen kritische journalisten en parlementsleden. Regelmatig handelen politie en justitie onmiddellijk naar de woorden van hun gevreesde President.

Het is een van de grootste zorgen die het Europees Parlement al jaren uit: de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de rechtstaat staan onder grote druk en moeten dringend hersteld. In plaats daarvan bemoeit de uitvoerende macht zich steeds agressiever. Tekenend was de vergelijking die Erdogan maakte afgelopen week, toen hij Duitsland onder Hitler aanhaalde als voorbeeld van de effectiviteit van het nieuwe presidentschap dat hij voorstaat. Toen de kritische reacties loskwamen werd in een statement gesteld dat de media de uitspraak verkeerd begrepen.

Ook de Commissie blijkt bezorgd te zijn over Turkije, al stelde het die kritiek uit tot de deal met Turkije gesloten was. Wederom een onacceptabele actie. Maar nu het jaarlijkse rapport over de stand van zaken rondom toetredingscriteria er eindelijk ligt, zegt de Turkse regering het te gaan verscheuren wanneer de EU niet samen met Turkije aan deze jaarlijkse rapportage werkt. Zo denkt Ankara de kritiek uit Brussel ook te kunnen censureren. Wil de EU nog een kans hebben iets van geloofwaardigheid terug te winnen, vooral onder de Turkse bevolking, kan het nu niet stil blijven.

Timmermans moet met dezelfde daadkracht als waarmee hij de deal over vluchtelingen sloot, al deze zorgen aankaarten wanneer hij in Ankara is. Er vallen dagelijks doden in gevechten tussen de PKK en de regering, en voor burgers geldt weken achtereen een avondklok. Een verdere escalatie in het land dat het tweede grootste leger van NAVO levert kan de EU zich niet veroorloven. Wanneer het land dat tussen de EU en Syrië ligt zelf in verdere instabiliteit en onrust ontaardt, zal Turkije geen deel van de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk blijken, maar onderdeel van het probleem.

Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (17)