1.222
8

Bedrijfsadviseur en Midden-Oosten kenner

Radboud Rijpkema is afgestudeerd in geschiedenis en is momenteel werkzaam als bedrijfsadviseur. Hiernaast houdt hij zich veel bezig met zijn interesse in binnen- en buitenlandse politiek, internationale relaties, de economie & geschiedenis. Sinds Radboud in 2009 een half jaar in Israel woonde, heeft zijn fascinatie voor het Midden Oosten hem nooit meer losgelaten.''

Timmermans, wees pragmatisch, niet dogmatisch in het Midden-Oosten

Hezbollah als geheel als terroristische organisatie bestempelen zou onverstandig zijn 

Met een escalerende opstand net over de grens in Syrië zou de EU er verstandig aan doen geen olie op het vuur te gooien in Libanon door Hezbollah als terroristische organisatie te bestempelen.

Enkele weken geleden lanceerden de Verenigde Staten en Israël een hernieuwd offensief om Europese Unie te bewegen Hezbollah op de EU lijst van terroristische organisaties te zetten. Wanneer dit gebeurt kunnen diens tegoeden worden bevroren en houdt de organisatie formeel op een gesprekspartner te zijn.

Nederland, dat Hezbollah al als terroristische organisatie bestempeld, was meer dan bereid om aan de Amerikaans-Israëlische oproep gehoor te geven. Waar andere lidstaten bereid waren de gewapende tak van Hezbollah op de EU-lijst te plaatsen wenste Nederland, in navolging van de VS en Israël, dat Hezbollah als geheel als een terroristische organisatie werd gebrandmerkt.

Donderdag gaf de Belgische regering te kennen dat zij Hezbollah als geheel niet op de lijst van terroristische organisaties wenst te zetten. Laten we hopen dat de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans het standpunt van de Belgen zal overnemen.

De sjiitische Hezbollah beweging ontstond gedurende de Libanese burgeroorlog in de jaren tachtig en heeft sinds jaar en dag nauwe banden met Iran en Syrië. De organisatie vocht meerdere oorlogen uit met het Israëlische leger, de meest recente in 2006. De organisatie heeft sindsdien naar verluid grote hoeveelheden raketten verzameld in Zuid-Libanon en vormt een potentieel geduchte tegenstander voor zowel de Israëli’s als het Libanese leger. Daarnaast voert het bomaanslagen en kidnappings uit om zijn doelen te realiseren. Kortom, het is zeker geen brave, nette organisatie. Toch zou het volledig wegzetten van Hezbollah als terroristen onverstandig zijn.

Hezbollah heeft in de afgelopen jaren meer en meer gematigdheid getoond binnen. Sinds Libanon zich in 2005 min of meer wist te bevrijden van politieke en militaire inmenging van Syrië heeft Hezbollah, zij het met horten en stoten, deelgenomen aan de democratische transitie van Libanon. Sinds 2011 maakt Hezbollah zelfs deel uit van de regering.

Nu hoeft Hezbollah hiervoor allerminst met bloemen onthaald te worden. Hezbollah heeft zijn eigen strategie en is tot de conclusie gekomen dat deelname aan het bestuur van Libanon de organisatie het beste uitkomt. Gezien de explosieve situatie in de regio zou het echter onverstandig zijn de huidige coöperatieve houding van Hezbollah te negeren en de organisatie als gesprekspartner te weren.

Het is namelijk de huidige Libanese regering, waaraan Hezbollah deelneemt die met veel moeite probeert de Syrische onrust buiten de deur te houden. De problemen aan de Turks-Syrische grens, op de Golan-hoogvlakte en het geweld tussen Alevieten en Soennieten in Tripoli tonen aan hoe groot het gevaar is dat het geweld zich verspreid in de regio. Gezien de samenstelling van Libanon is er maar weinig nodig om dit kruitvat te doen. Dat dit niet is gebeurd is onder meer te danken aan Hezbollah.

Velen vrezen dat wanneer president Assad van Syrië op zijn laatste benen staat of wanneer de nucleaire installaties van Iran door Israël worden aangevallen, Hezbollah hen te hulp zal schieten. Hoewel Hezbollah waarschijnlijk zal reageren, bijvoorbeeld door het afvuren van raketten op Israël, is het geen uitgemaakte zaak dat zij dit met volle overtuiging en met alle mogelijke middelen zal doen. Hezbollah heeft zich ook na de ‘bevrijding’ van 2005 pragmatisch getoond en streeft zijn eigen doelen na. Op dit moment de gehele organisatie brandmerken als terroristisch zou, gezien de onrust in de regio en de grote invloed die Hezbollah heeft in Libanon, onverstandig zijn.

In plaats van rigide een organisatie te gaan veroordelen dient de EU pragmatisch te werk te gaan in het Midden-Oosten. In deze hectische tijden een formalistische aanpak versus organisaties zoals Hezbollah te hanteren jaagt hen slecht in de handen van Syrië en Iran. Pragmatisme en het versterken van gematigde krachten in het Midden-Oosten zou centraal moeten staan in het Europese beleid, wat de storm in het Midden-Oosten zal niet snel gaan liggen.

Volg Radboud Rijpkema ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (8)